Elfoglalták a tálibok Kunduz egy részét, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
Tálib lázadók megtámadták szombat hajnalban az északkelet-afganisztáni Kunduz városát, több létesítményt megszálltak, valamint elfoglalták a város egy részét.
Vágólapra másolva!

Az összecsapás a lázadók és a kormány között még az első támadás után órákkal később is tartottak.

Az afgán belügyminisztérium szerint 36 tálibot öltek meg.

A kunduzi egészségügyi szolgálat szerint pedig legalább három civil meghalt, 41 pedig megsebesült.

A megszállt fontos létesítmények között van a fő villamosenergia-elosztó telep, egy kórház és egy rendőrkapitányság.

A tálibok elállták a Kunduzból Kabulba vezető utat is, hogy megakadályozzák a helyi kormányerők megerősítését. Egyelőre nem tudni, hogy az akciónak hány civil vagy katonai, rendőrségi áldozata van pontosan. A tálibok civil lakosok házaiba húzódnak be, amikor az afgán kormányerők a levegőből próbálják meg őket támadni.

Közben a Kunduztól 335 kilométerre lévő Kabulban az elnöki hivatal szóvivője azt állította közleményében: az afgán kormányerők sikeresen verik vissza a tálib támadást Kunduz egyes részein, a fő cél a civilek védelme.

Egy helyi lakos elmondta, hogy

a városban a legtöbb helyen nincs áram- és telefonszolgáltatás, senki nem megy ki az utcákra, a fegyverropogást folyamatosan lehet hallani.

A tálibok annak ellenére támadnak rendszeresen az utóbbi időben is, hogy küldöttségük tárgyal az Egyesült Államokkal a 17 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Esetleges nyereségeiket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.

A lázadók 2016-ban is jelentős erővel támadták meg Kunduzt, és csak több nap után lehetett kiűzni őket onnan, 2015-ben pedig két hétig birtokolták a várost.