Késes támadás történt Lyon mellett: egy ember meghalt

Horizontal
A police officer stands guard as people gather in Villeurbanne on the outskirts of Lyon, south-eastern France on August 31, 2019, after a knife attack which has left one dead and six injured. - Two men, one armed with a knife and the other with a skewer, carried out the attack in Villeurbanne in southeastern France, the official said, without giving further details on the motive for the stabbing. (Photo by PHILIPPE DESMAZES / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy embert megölt és kilenc másikat megsebesített a franciaországi Lyonhoz közeli Villeurbanne-ban egy 33 éves afgán migráns menedékérő szombat délután fél ötkor. Három sérült válságos állapotban van. Az első hírek még két támadóról szóltak, később ezt módosították. Sajtóinformációk szerint a késelés módja terrortámadásra utal, a francia terrorizmusellenes hivatal - a hivatalos megfogalmazás szerint - figyelemmel kíséri a történéseket, egyelőre nem vonta magához a nyomozást. A gyilkos a támadás alatt vallásos utalást tett, azt mondta: Ezek nem olvassák a Koránt. 
Vágólapra másolva!

A támadónál kés és egy nyárs volt. Az áldozatok a buszmegállóban éppen a buszra vártak. A férfit elfogták, az első hírek szerint volt egy társa, ezt később a rendőrség cáfolta. Egy Twitteren terjedő videó szerint a támadót a járókelők tartóztatták fel.

Az egyik lyoni portál szerint a késelő gyilkos 33 éves és Afganisztánban született és menedékkérőként volt nyilvántartva. A Le Progresnek egy szemtanú azt mondta, a késelés közben azt kiabálta: "Ezek nem olvassák a Koránt!" A lyoni napilap úgy tudja, hogy a gyilkost négy buszsofőr fogta el és a halálos áldozat egy fiatal lány. A Twitteren a támadás után egy videó terjedt a támadó elfogásáról.

Később újabb videó is előkerült, ezen már látszik közelről az afgán támadó is

A helyszínen jelenleg mintegy 50 tűzoltó tartózkodik. Legfrissebb beszámolójuk szerint a halálos áldozat egy 19 éves férfi, a sérültek közül három állapota súlyos, hárman élet és halál között vannak.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A támadás egy metrókijárat közelében található buszmegállóban történt.

Gerard Collomb, Lyon polgármestere, Macron bukott belügyminisztere sajtótájékoztatót tartott, amin a legfontosabbnak azt tartotta, hogy óvatosságra szólítson fel, mielőtt bárki következtetést von le.

A francia médiumok szerint a támadás természetével kapcsolatos összes lehetőség fennáll, köztük a terrorista indíték is.