Boris Johnson a parlament felfüggesztését kéri a királynőtől

TOPSHOTS Horizontal FULL LENGTH CONGRESS CONSERVATIVE PARTY BUST GREETING
British Conservative Party politician Boris Johnson waves after giving a speech during a fringe event on the sidelines of the third day of the Conservative Party Conference 2018 at the International Convention Centre in Birmingham, on October 2, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Boris Johnson brit kormányfő bejelentette, hogy kezdeményezi az uralkodónál a parlamenti munka felfüggesztését október közepéig, ami szakértők szerint gyakorlatilag megfosztaná a képviselőket annak lehetőségétől, hogy jogszabályi úton elejét vegyék a brit európai uniós tagság esetleges megállapodás nélküli megszűnésének. Boris Johnson miniszterelnöknek mindössze egyfős parlamenti többsége van, ha pedig a királynő felfüggeszti a testületet, az neki csak jót jelenthet, ugyanis nem kell tartania attól, hogy az ellenzék megfúrja a kilépés terveit.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök visszautasította az arról szóló vádakat, hogy nem marad elég idő megvitatni a Brexittel kapcsolatos lehetőségeket.

A nyári törvényhozási szünet szeptember 3-án ér véget, és Boris Johnson értesülések szerint azt kéri II. Erzsébet királynőtől, hogy szeptember 10-én zárja be a parlamenti ülésszakot. Az új ülésszak október 14-én nyílik meg az uralkodó beszédével, amelyben ismerteti kormánya terveit.

A BBC beszámolója szerint a parlament feloszlatásával az elkötelezett brexit-párti Johnsonnak nem kell tartania attól, hogy a képviselők külön alkut kötnek az uniós kilépést illetően. Egészen pontosan nem hozhatnak majd egy olyan törvényt, ami megakadályozná a kormányfőt abban, hogy megállapodás nélkül hajtsa végre a brexitet október 31-én.

A Parlament felfüggesztését ugyanis szeptember 10-re javasolják.

Ez azért fontos, mert a képviselők szeptember 3-án térnek vissza a munkához a nyári szünetből, így pedig mindössze egy hetük maradna egy jogszabály végigvitelére.

II. Erzsébet királynő Forrás: AFP/Andy Buchanan

A BBC forrásai arról számoltak be, hogy még a kormányban is csak pár miniszter tudott Johnson tervéről, ugyanis vélhetően nagy felzúdulást okoz majd. Leginkább azért szóltak ellene, mert a kormányfő így kvázi kihagyja a brit parlamenti képviselőket az uniós kilépés hátralevő szakaszából.

Boris Johnson többször is kifejtette már, hogy

október 31-én mindenképpen kilépnek az EU-ból, akár megállapodással, akár anélkül.

Erre válaszul kedden az ellenzéki baloldali képviselők kijelentették, hogy akár a parlamenten keresztül, de meg akarják akadályozni a megegyezés nélküli kilépést, és ebből egy lehetséges bizalmatlansági indítványt sem zártak ki.

Az előző kormányfő, Theresa May brexit-tervezete korábban háromszor bukott meg a brit parlamentben, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy a baloldali Munkáspárt túlnyomó többsége minden alkalommal ellene szavazott.