Újabb G7-ellenes tüntetéseket szerveznek a csúcstalálkozó alatt Franciaországban

G7-csúcstalálkozó, tüntetés, Franciaország
French Gendarmes detain a man during a demonstration in the city of Bayonne, south-west France on August 24, 2019, on the sidelines of the annual G7 Summit attended by the leaders of the world's seven richest democracies, Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United States taking place in the seaside resort of Biarritz. - More than 9,000 anti-G7 protesters joined a mass march across the French-Spanish border as world leaders arrived for a summit in Biarritz just hours after activists clashed with police. Authorities remain on high alert, with Biarritz on lockdown and police deployed en masse in the neighbouring town of Bayonne as well to keep protesters at bay. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődött a Franciaország délnyugati csücskében fekvő Biarritz tengerparti városában a G7-csoport háromnapos csúcstalálkozója. Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hétfőig tartó tanácskozása ellen több ezren tüntettek. A tiltakozók többsége békés demonstrációt szervezett, de így is több százan voltak, akik ellen könnygázt és vízágyút kellett bevetni az erőszakos megmozdulások miatt. A városban óriási a feszültség, 13 ezer rendőr és katona figyel a biztonságra. Vasárnapra több G7-ellenes szervezet újabb megmozdulást hirdet Bayonne-ba.
Vágólapra másolva!

A világ hét legfejlettebb országának (Németország, Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetői hétfőig tanácskoznak. A helyszíntől mintegy nyolc kilométerre található Bayonne-ban a többségében fiatalokból álló felvonulók antikapitalista és a rendőrökkel szemben ellenséges szlogeneket skandálva próbáltak áthatolni a városközpontban felállított biztonsági kordonokon. A rendőrök a tömeget a sétálóutcába terelték, majd a több száz ember ismét egy kordonnak rontott egy hídon.

Több mint egy órán át tartó patthelyzet után a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a demonstrálókat.

Forrás: AFP/Thomas Samson

A dél-franciaországi Pyrénées-Atlantiques megye prefektusa már péntek este megerősítette a rendőri biztosítást az 50 ezer lakosú Bayonne-ban az előre tervezetthez képest, miután napok óta terjedt a hír arról, hogy antikapitalista tüntetők be nem jelentett megmozdulást szerveznek a G7-ek találkozója ellen.

Párhuzamosan zajlottak a tüntetések

Szombaton a baszkföldi

város egy halott településre emlékeztetett, az üzletek kirakatait bedeszkázták,

a helyi rendőrök német kollegáik segítségével igazoltatták és megmotozták a központba érkezőket.
A bayonne-i nem engedélyezett felvonulással párhuzamosan békés megmozdulást is szerveztek egy, a francia-spanyol határ mentén kijelölt négy kilométeres útvonalon, ahol viszont nem igazolódtak be a félelmei hatóságoknak, akik a francia tüntetéseken rendszeresen a tömegbe keveredő anarchisták rendbontásaitól tartottak az ellencsúcsként meghirdetett rendezvényen.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A családias hangulatú, békés felvonuláson, amelyen a szervezők szerint 15 ezren, a rendőrök szerint 9 ezren vettek részt, együtt meneteltek antikapitalisták, környezetvédők, globalizációbírálók, valamint velük sétált néhány tucat, a francia kormány politikája ellen tiltakozó sárgamellényes és baszkföldi szuverenista.

- mondta a francia hírügynökségnek Sébastien Bailleul, a G7 alternatívák elnevezésű kollektíva szóvivője, aki szerint az "ünnepi és családi megmozduláson a francia, a baszk és a nemzetközi ügyek" együtt voltak jelen.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A tüntetést egy saját 250 fős szolgálat biztosította. A tömeg úgy haladt át a Franciaországot és Spanyolországot összekötő Bidassoa-hídon, hogy gyakorlatilag egyetlen egyenruhás rendőrbe sem ütközött, miközben

a francia kormány 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított

a G7-csúcstalálkozónak helyszínt adó baszkföldi Biarritz és környékének védelmére.

Forrás: AFP/Thomas Samson

Vasárnapra több G7-ellenes szervezet újabb megmozdulást hirdet Bayonne-ba, és a Biarritz körüli városokban további hét békés rendezvényt tartanak, amelyekkel a tiltakozók jelképesen körül kívánják zárni a fejlett országok vezetőinek tanácskozását.