Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban

Hongkong, 2019. augusztus 24. Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a kormányellenes tüntetők ellen Hongkong belvárosában 2019. augusztus 24-én. MTI/AP/Vincent Yu
Vágólapra másolva!
A hongkongi rendőrség 29 tüntetőt vett őrizetbe szombat este a legutóbbi kormányellenes demonstráció feloszlatása során - jelentették a hatóságok vasárnap.
Vágólapra másolva!

A tiltakozók barikádokat emeltek, illetve téglákkal, kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg a biztonságiakat, akik könnygázt vetettek be, hogy kiszorítsák őket a helyszínről. Több demonstráló térfigyelő kamerákkal ellátott utcai lámpákat rongált meg.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár

tizenkettedik hete zajlanak tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki.

A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálására hivatott független bizottság megalakítását követelik.

Rohamrendőrök könnygázt vetnek be a kormányellenes tüntetők ellen Hongkong belvárosában 2019. augusztus 24-én. Forrás: MTI/AP/Vincent Yu

A hongkongi South China Morning Post című lap arról számolt be, hogy Carrie Lam gazdasági és politikai vezetőkkel egyeztetett arról, hogyan lehetne párbeszédet indítani a demonstrálókkal. A lap értesülései szerint a találkozón többen azt tanácsolták a kormányzónak, hogy legyen nyitottabb a kompromisszumra a tüntetők felé, és indítson független vizsgálatot az esetleges rendőrségi túlkapások felderítésére, továbbá formálisan is vonja vissza a kiadatási törvény módosítását célzó tervezetet.

A tüntetők vasárnap is gyülekeztek Hongkong Új területek (New Territories) nevű régiójában a Kwai Fong vasútállomás közelében, ahol a hónap elején a rendőrök már egyszer vetettek be könnygázt a tiltakozó tömeg feloszlatására.