Merényletek várhatóak Európában

Strasbourg, terrortámadás, hajtóvadászat, 2018.12.13.
Members of the French police special forces RAID take part in an operation, on December 13, 2018 in Strasbourg, as part of the hunt for the gunman who killed three people and injured 13 others in an attack on Strasbourg’s Christmas market. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ENSZ részéről jelezték, hogy Európában merényletek várhatók - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

A szakértő Belgiumot és Nagy-Britanniát említette, ahol magas szintű a készültség. Ugyanakkor megjegyezte: az Európai Unió rendőrsége, az EUROPOL jelentése szerint a korábban valamely terrorszervezethez csatlakozott, Európába visszatérő harcosok nem követtek el merényletet.

A legtöbb terrorcselekményt "hazai neveltetésű" merénylők követték el

- mondta-

Kis-Benedek József elmondta, hogy az EUROPOL 2006 óta ad ki évente jelentést az előző esztendőben történt terrortámadásokról. Európában öt típusú merényletről írnak részletesen. Ezek: dzsihadista, nacionalista (ebből van a legtöbb), jobb-, illetve baloldali indíttatású, és "tematikus".

A jelentésből kitűnik, hogy tömegpusztító fegyverek felhasználására vonatkozóan történtek kísérletek az Európai Unióban (Németországban, Franciaországban, Olaszországban).

A jelentés szerint 2018-ban 129 merénylet történt, míg előző évben 217. Ez csökkenő tendencia, de kérdés, meddig tart - közölte.