Nagy tüntetések kísérhetik a ma kezdődő G7-csúcsot

G7, Group of Seven, Hetek csoportja, csúcstalálkozó, 2019. augusztus
Protesters hold a banner reading "No to G7, for another world" during an anti-G7 demonstration in Hendaye, south-west France on August 24, 2019, on the sidelines of the first day of the annual G7 Summit in Biarritz, attended by the leaders of the world's seven richest democracies, Britain, Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United States. (Photo by GEORGES GOBET / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik a Franciaország délnyugati csücskében fekvő Biarritz tengerparti városában a G7-csoport háromnapos csúcstalálkozója. Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok találkozója nem lesz feszültségektől mentes. 13 ezer rendőr és katona figyel a biztonságra, nagyon sok tüntető lesz.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán partján a nyárias idő ellenére sem lehet egy kellemes hangulatú tárgyalássorozatra számítani, ugyanis számos ügy osztja meg a résztvevő államokat.

Az egyik fő téma a Kína és az Egyesült Államok közti nem csillapodó feszültség lehet. Ennek legújabb fejleménye, hogy az ázsiai szuperhatalom 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura 5-10 százalékos pótvámot vetett ki. Erre válaszul az amerikai kormány 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra srófolja. Elemzők szerint ezzel csaknem valamennyi kínai importportéka vámtételét megemeli.

A biarritzi csúcsra egyébként vendégként meghívták néhány ázsiai ország vezetőjét, ám a kínai elnök Hszi Csin-ping nincsen köztük.

A következő rendkívül aggasztó fejlemény, amire napirendre kerülhet, hogy Irán új rakétákat tesztelt, amire maga a Forradalmi Gárda vezetője is utalt. A perzsa ország ráadásul a héten saját fejlesztésű, nagy hatótávolságú, hordozható föld-levegő rakétavédelmi rendszert mutatott be Bavar-373 néven. Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe, valamint lefoglaltak egy brit olajszállító tankert is.

Nagy tüntetésekre számítanak, mindenhol rendőrök és katonák figyelnek a rendre Forrás: AFP/Georges Gobet

A mostani találkozó mindezek mellett Boris Johnson debütálása is lesz a nemzetközi színtéren,

viszont nagyon óvatosan kell lavíroznia a még mindig elég bizonytalan Brexit miatt az európai hatalmak és kiválás miatt segítő kezet nyújtó USA között.

Elsősorban az lehet a célja, hogy ne idegenítse el az uniós szövetségeseit, de Donald Trumppal se kerüljön szembe annyira, hogy annak később a kétoldalú kereskedelem lássa kárát.

Boris Johnson brit miniszterelnök Forrás: AFP/Ben Stansall

Az egyik legfontosabb nézeteltérés az Egyesült Államok és az európaiak között éppen az Iránnal szembeni szankciók miatt alakult ki, ugyanakkor diplomáciai források nem számítanak arra Johnsontól, hogy Trump kedvéért elengedné kontinentális szövetségesei kezét.

A megosztottság miatt egyelőre nem tervezik záródokumentum elfogadását sem. A G7-ellenes tüntetők a Biarritztől déli irányba a spanyol határnál fekvő Hendaye településen terveznek demonstrálni, ugyanis

összesen 13 ezer rendőr és katona figyel majd a biztonságra, illetve hogy ne mehessenek a politikusok közelébe.