Magyarországgal szemtelenkedni próbált, Putyinnal minden vitát került a finn elnök

flags Tavrichesky palace 5858288 24.04.2019 Russian President Vladimir Putin delivers a speech during his meeting with members of Lawmakers Council in St.Petersburg, Russia. Alexei Danichev / Sputnik
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Jóval elnézőbb Oroszországgal szemben Finnország, mint hazánkkal szemben. Mint emlékezetes, a nyár folyamán többször is minden alapot nélkülözve rontott Magyarországnak az Unió soros elnökségét betöltő, északi ország vezetése. Néhány napja Vlagyimir Putyin Helsinkibe érkezett, és Sauli Niinistö finn államfővel tárgyalt. Értesüléseink szerint a finn elnök egyetlen kényesebb, akár emberi jogi témát sem feszegetett sem a kétoldalú tárgyalások, sem a nemzetközi sajtótájékoztató során. Ez azért is rendkívül érdekes, mivel Finnország több ízben is bírálta hazánkat, sőt a finn kormányfő, Antti Rinne kiemelte Magyarországot, mint "jogállamiságot megsértő tagállamot", amelytől emiatt a finnek elvonnák az uniós támogatások egy részét. Egy olyan ország miniszterelnökeként beszélt így, ahol nincs Alkotmánybíróság, és az ottani Tudományos Akadémia az oktatási minisztérium felügyelete alá tartozik. Érdekes módon Putyin orosz elnök látogatása során, azt megelőzően, vagy azt követően sem került sor egyetlen keményebb problémafelvetésre, sőt úgy tudjuk, hogy Niinistö kiemelte a közte és az orosz elnök között lévő személyes jó kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Augusztus 21-én Finnországba látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Sauli Niinistö finn államfő szívélyes vendégszeretét élvezhette.

Úgy tudni, hogy a találkozón a kétoldalú kapcsolatok témakörében gazdasági, környezetvédelmi és hulladékkezelési kérdésekről esett szó.

Az Origo értesülései szerint a finn államfő rendkívül puhán, a közvélemény előtt kritika nélkül érintette az orosz elnök számára kényesebb témákat, így például az ukrajnai helyzetet, vagy az oroszországi tüntetéseket.

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Úgy tudjuk, a felek között sokkal hangsúlyosabban kerültek szóba a két ország közötti gazdasági kapcsolatok, így például a Nord Stream 2 gázvezeték, vagy az, hogy az uniós állampolgárok októbertől elektronikus vízummal utazhatnak Szentpétervárra és a Leningrád megye területére.

Már Putyin elnök látogatása előtt a finn fél hangsúlyozta, hogy milyen jó viszonyt ápol az orosz elnökkel, majd a találkozót követő sajtótájékoztatón is ezt emelte ki mindkét fél. Azaz a finn vezetésnek eszébe sem jutott kritikával élni az orosz elnök irányába, még Ukrajna ügyében sem, ahova egyébként a finn államfő hamarosan el fog látogatni.

Szemben hazánkkal, amelynek a finn kormányfő a nyár folyamán többször minden alapot nélkülözve rontott neki és az uniós pénzek elzárásával fenyegetőzött.

A finn kormányfő így beszélt „A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani.

Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is.

Az említett két ország esetében a kohéziós alapokon keresztül az uniós finanszírozás kifejezetten jelentős összeget tett ki" – mondta Antti Rinne finn kormányfő.

Az esetre reagálva a magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondta, hogy „Ide jó idegek kellenek. Nem ahhoz, hogy az álláspontunkat képviseljük, mert az, mint a miniszter asszony bemutatta már korábban lehetséges, hanem, hogy ne nevessük el magunkat, és a kikacagással ne sértsük meg a partnereinket. Ez a legnehezebb. Ehhez kellenek jó idegek és önuralom. Itt van például rögtön az előttünk álló időszak, amikor a finn barátainkkal fogjuk értékelni a magyar jogállamiság helyzetét. A finn barátainkkal fogjuk. S Finnország egy olyan ország, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ahol nincs alkotmánybíróság. Az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott külön bizottsága látja el. Képzeljék el, amikor a magyar jogállamiságban mi egyszer csak azt mondanánk, fölszámoljuk az Alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Ez a helyzet körülbelül Finnországban.

Orbán Viktor Tusványoson Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Vagy hogy egy másik szép példát mondjak: Finnországban az akadémia az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll. Képzeljék el, ha úgy zártuk volna le a magyar akadémiáról szóló vitát, hogy egész egyszerűen az oktatási miniszterhez – ez nem történik meg, kedves Kásler miniszter úr, de képzeljük el mégis – telepítjük az akadémia felügyeletének és irányításának jogát. Vagy képzeljék el azt a finn jogállami állapotot, amikor a bírákat az igazságügy-miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök. Tehát idegrendszer, jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a bennünket majd jogállamiság szempontjából firtató és kérdezgető finn barátainknak ne mosolygással, nevetéssel, hanem kellő tisztelettel, udvarias válaszokkal tiszteljük meg őket, illetve ezeket adjuk meg nekik."

- mondta el a miniszterelnök Tusnádfürdőn.