Arcfelismerő rendszer buktatott le egy gyilkost

Vágólapra másolva!
A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a délkelet-kínai Fucsien tartományban. A férfit, aki egy halott nő arcának azonosításával akart hitelt felvenni egy online bankban, egy arcfelismerő technológiát használó szoftver felismerte - olvasható a South China Morning Post hongkongi lap internetes oldalán, egy pénteken közzétett cikkben.
Vágólapra másolva!

A fucsieni rendőrséget egy online hitelközvetítéssel foglalkozó cég értesítette, amikor a mesterséges intelligenciával működő szoftverük jelzett, hogy nem érzékelt szemmozgást egy azonosításra beszkennelt arcon.

A rendőrök nem sokkal később egy félreeső tanyán elfogták a 29 éves férfit, Csangot. Éppen akkor, amikor megpróbálta elégetni áldozata holttestét.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi április 11-én összeveszett a barátnőjével a pénzügyeik miatt, mire a nő azzal fenyegette meg, hogy elhagyja. A férfi megfojtotta a nőt.

A gyanú szerint Csang a gyilkosság után az autója csomagtartójába tette a holttestet, és elmenekült. Aztán a barátnőjének kiadva magát, üzenetben szabadságot kért a nő főnökétől, a szüleinek pedig azt hazudta, hogy néhány napra szabadságra megy.

Ezek után 30 ezer jüant, azaz 1,2 millió forintot vett fel barátnője bankszámlájáról a nő telefonjának segítségével.

A mesterséges intelligencia annak köszönhetően tudta leleplezni a férfit, hogy az azonosítási eljárás során a hitelkézbesítő alkalmazás a felhasználóit kacsintásra kéri, ezúttal azonban nem érzékelt szemmozgást, a hangfelismerő szoftver pedig azt jelezte, hogy egy férfi igényelné a hitelt a nő helyett.

A sikertelen azonosítás miatt a cég egyik alkalmazottja avatkozott közbe, és miután a nő arcán zúzódásokat, nyakán pedig vastag, vörös nyomot látott, azonnal értesítette a rendőrséget.


Kínában az arcfelismerő technológiát egyre szélesebb körben használják: a nagyvárosokban számos helyen alkalmazható fizetéskor, bizonyos szolgáltatások igénybevételekor, de a bűnüldözésben is fokozódik a jelentősége, hiszen a térfigyelő kamerák jó eséllyel rögzítik a bűnözők arcát.