Megtalálták a Tátrában eltűnt két barlangász felszerelését

2019.08.20. 18:10

Kedden megtalálták annak a két barlangásznak a felszerelését, akik hétvégén eltűntek a Tátrában. Életjelet továbbra sem adtak magukról, a bányamentők tovább keresik őket.

A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta útjukat.

A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyen lévő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől. 

Az ott megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt. 

Jan Krzysztof, a tátrai hegyimentők parancsnoka szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben. A mentőakció résztvevői - a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek - jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást. 

A mentést rendkívül nehezíti a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosója, a négyfokos hőmérséklet és a magas páratartalom. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK