Elítélte Justin Trudeau-t a kanadai ombudsman

Vágólapra másolva!
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megsértette az etikai előírásokat azáltal, hogy megpróbálta befolyásolni igazságügyi miniszterét – állapította meg Mario Dion, az ország etikai és összeférhetetlenségi ügyeket vizsgáló parlamenti biztosa szerdán.
Vágólapra másolva!

"A bizonyítékok azt mutatják, hogy Trudeau több módon, közvetlenül és a beosztottjain keresztül is befolyásolni akarta az igazságügyi minisztert" – írja jelentésében Mario Dion, az ország etikai és összeférhetetlenségi ügyeket vizsgáló parlamenti biztosa

Az egész kanadai kormányt megrázó botrány egy vesztegetési ügyből pattant ki, miután kiderült, hogy az SNC-Lavalin nevű építőipari cég több millió dollár kenőpénzt fizetett Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátornak és családtagjainak megbízásokért cserébe. A vád szerint

Jody Wilson-Raybould akkori igazságügyi miniszterre nyomást gyakoroltak a kormányon belül, hogy a montreali cég ellen ne induljon büntetőeljárás.

Dion a jelentésében azt állítja, hogy a miniszterelnök arra használta a befolyását, hogy megakadályozza, ellehetetlenítse, majd hiteltelenné tegye a miniszter döntését. Trudeau a Dionnal folytatott beszélgetésében tagadta, hogy szabályellenesen próbálta befolyásolni a minisztert, de úgy vélte, hogy Wilson-Raybould nem mérlegelte kellőképpen a büntetőeljárás lehetséges alternatíváit. Az ombudsmani jelentés szerint a miniszterelnök arra utasította a beosztottjait, hogy találjanak olyan megoldást, amely nem sérti az SNC-Lavalin üzleti érdekeit Kanadában.

Trudeau sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy mindenért vállalja a felelősséget, de nem fog bocsánatot kérni azért, hogy kiállt kanadai munkahelyek megvédése mellett.

Az SNC-Lavalin mintegy 9000 embert foglalkoztat Kanadában, és mintegy 50 ezer alkalmazottja van világszerte, és ha a büntetőeljárásban elítélik, egy évtizedre minden szövetségi kormányzati beszerzési eljárásból kizárják Kanadában. Trudeau szerint az ő dolga az, hogy szem előtt tartsa, hogy a kormányzati döntések milyen hatással vannak a kanadaiakra.

A botrányt követően Wilson-Raybould lemondott, és a Liberális Pártból is kizárták.

Az ombudsman jelentésének követlen jogi következménye nincs. Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politikatudományi professzora mindazonáltal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a jelentés megállapításai lesújtóak, és az ügybe az egész liberális kormány belebukhat. Kanadában október 21-én általános választást tartanak.