Már a venezuelai ellenzék 18 képviselőjét vádolják árulással

2019.08.13. 04:31

További négy ellenzéki parlamenti képviselőt fosztott meg mentelmi jogától hétfőn a Nicolás Maduro elnök híveiből álló alkotmányozó gyűlés Venezuelában. A politikusokat árulással vádolják. A büntetőjoggal fenyegetett ellenzéki politikusok száma így már összesen 18.

"Az igazságszolgáltatás lassú, de teszi, amit kell" - húzta alá az alkotmányozó gyűlés elnöke, Diosdado Cabello, aki szerint a megvádolt politikusokat tetten érték bűncselekmény elkövetése közben. Egyikük, José Guerra abszurdnak minősítette a vádakat. "Önök követtek el árulást, amikor nyomorba és romba döntötték az országot" - üzente az ismeretlen helyen tartózkodó ellenzéki politikus.

A parlament feloszlatására készülnek

Az alkotmányozó gyűlés hétfőn egyúttal bizottságot is felállított, amelynek célja megállapítani, hogy mikor tartsák a következő parlamenti választást. A magát az ország ideiglenes elnökének kikiáltó, ellenzéki Juan Guaidó egy nappal korábban arra figyelmeztetett, hogy az alkotmányozó gyűlés a parlament feloszlatására készül.

A parlament az egyetlen olyan hatalmi szerv Venezuelában, amelyet 2015-ös elsöprő győzelmét követően az ellenzék ellenőriz. Az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság viszont fokozatosan elvonta a törvényhozás jogköreit.

Még híre sincs az alkotmánynak

Az alkotmányozó gyűlést 2017-ben hívta életre Nicolás Maduro azzal a céllal, hogy megszövegezzék az ország új alkotmányát, aminek eredeti határideje idén augusztus, de egyelőre egyetlen erre vonatkozó javaslatot sem tettek közzé, és a testület megbízatását a jövő év végéig meghosszabbították. Az alkotmányozó gyűlés afféle párhuzamos parlamentként működik, azzal a különbséggel, hogy tagjai Madurót támogatják, és megválasztásukat számos nemzetközi bírálat érte.
Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Az ország szinte egyetlen exportcikke a kőolaj, és az olaj árának pár évvel ezelőtti esése miatt az ország gazdasága összeomlott. A kormányzat szerint az Egyesült Államok az ellenzékkel közösen próbálja elszabotálni a venezuelai szocialista modell működését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK