Katasztrófahelyzet Görögországban, hetek óta tombolnak az erdőtüzek

2019.08.13. 09:43

Hetek óta súlyos aszály pusztít Görögországban: a tartós szárazság és az elviselhetetlen hőség miatt újabb és újabb erdőtüzek pattannak ki. Athénhoz közel is kritikus a helyzet, a füstöt már a városban is érezni lehet.

A görög tűzoltóság szerint Évia szigetén és az Athéntól északra fekvő Thívában a legrosszabb a helyzet. Hétfő reggel óta helikopterek és repülőgépek segítik az oltást, mert folyamatosan újabb erdőtüzek pattannak ki. Egyelőre senki sem sérült meg.

Szemtanúk szerint az erdőtüzek helyszínétől mintegy 90 kilométerre fekvő görög fővárosban, Athénban is érezni és látni a füstöt. Cipruson szintén fellobbantak a lángok.

Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat Athéntól keletreForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Kosztasz Cironisz

Görögországban az elmúlt napokban tűzoltók százai dolgoznak a negyven Celsius-fok körüli hőség és szárazság miatt kitört erdőtüzek megfékezésén, de a szél nehezíti munkájukat. Az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben.

Tavaly több mint százan vesztették életüket egy erdőtűzben Mati fürdőhelyen.