Rohamrendőrök csaptak össze a tüntetőkkel a hongkongi repülőtéren

Hongkong, Kína, tüntetés, rendőrök, rohamrendőrök, repülőtér
Police scuffle with pro-democracy protestors at Hong Kong's International Airport late on August 13, 2019. - Hundreds of flights were cancelled or suspended at Hong Kong's airport on August 13, 2019 as pro-democracy protesters staged a second disruptive sit-in at the sprawling complex, defying warnings from the city's leader who said they were heading down a "path of no return". The new protest came as Beijing sent further ominous signals that the 10 weeks of unrest must end, with state-run media showing videos of security forces gathering across the border. (Photo by Manan VATSYAYANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Rohamrendőrök hatoltak be helyi idő szerint kedd este a hongkongi nemzetközi repülőtérre, és összecsaptak az ott ülősztrájkot folytató tüntetőkkel. A tiltakozók számos rendőrségi jármű útját elzárták, mire a rohamrendőrök behatoltak a repülőtér területére, ahol paprikaspray-t is bevetettek.
Vágólapra másolva!

A hongkongi repülőtéri hatóságok szerint a repülőtér működésében "komoly fennakadások" keletkeztek.
A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalának korábbi beszámolója szerint a nemzetközi repülőtér vezetése kedden több mint 300 járatot törölt a reptéren ötödik napja zajló ülősztrájk miatt.

A rohamrendőrök helyi idő szerint nem sokkal este 11 óra után hatoltak be a repülőtér területére.

A dpa német hírügynökség szerint

a tüntetők visszaszorították a rendőröket, és elkezdtek barikádokat emelni az egyik bejáratnál,

amelyen keresztül fegyveres rendőrök tucatjai próbáltak meg behatolni. Ez utóbbiak végül mintegy 15 perc után visszavonultak.

A rendőrség több embert egy, a repülőtér érkezési csarnokának bejáratánál várakozó furgonba terelt.

Rendőrök és tüntetők a hongkongi repülőtéren Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A rendőrség állítása szerint megpróbáltak segíteni mentősöknek hozzáférni egy sérült férfihoz, akit a tiltakozók korábban elfogtak annak gyanújával, hogy az illető egy beépített ügynök.

A tüntetők egy második embert is elfogtak annak gyanújával, hogy beépített ügynök. Miután kiürítették a holmijait, találtak nála egy, a Peking-párti tiltakozók által viselni szokott kék pólót, amely szerintük bizonyítja, hogy az illető egy kém.

A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de

fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult.

A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már egyebek között Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.

A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért Kínához, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat.