Megkezdték a leégett Notre-Dame környékének ólommentesítését

Notre-Dame, Párizs, ólomszennyezés
Párizs, 2019. augusztus 13. Védőfalakat emelnek munkások a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-án. A hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, mielőtt folytódnak a katedrális helyreállítási munkái, amelyeket az egészségre káros mértékű ólomszennyezettség miatt függesztettek fel. A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezést.
Vágólapra másolva!
Lezártak több utcát és egy hidat kedden a párizsi Notre-Dame székesegyház körül, hogy megkezdhessék az április 15-i tűzvész okozta ólomszennyezettség felszámolását.
Vágólapra másolva!

A hatóságok magas kordonnal zárták el a szennyezett területre vezető utakat. A kulturális minisztérium közlése szerint kétféle módon tüntetik el a tűzvész nyomán lerakódott ólmot:

  • egyrészt speciális gélt spriccelnek a padokra, lámpákra és más utcabútorokra, hogy az felszívja az ártalmas nehézfémet, néhány napig hagyják megszáradni, majd eltávolítják.
  • A másik módszer lényege, hogy vegyi anyagokkal kevert nagynyomású vízzel takarítják el az ólmot.
Munkások védőfalakat emelnek a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-án Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Szakértők szerint

több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe az áprilisi tűzvészben

a leégő tetőzetből és a magas, kecses huszártoronyból.

Az ólomszennyezettség miatt július 25-én felfüggesztették a székesegyház helyreállítási munkálatait is, amelyeket augusztus 19-től folytatnak fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezést Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentése szerint

a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve.

A Mediapart francia oknyomozó portál szerint a tűzvész után az ólomszennyezettség egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban.

A közelmúltban fertőtlenítettek több környékbeli iskolát is, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát.