Megkezdték a leégett Notre-Dame környékének ólommentesítését

2019.08.13. 14:51

Lezártak több utcát és egy hidat kedden a párizsi Notre-Dame székesegyház körül, hogy megkezdhessék az április 15-i tűzvész okozta ólomszennyezettség felszámolását.

A hatóságok magas kordonnal zárták el a szennyezett területre vezető utakat. A kulturális minisztérium közlése szerint kétféle módon tüntetik el a tűzvész nyomán lerakódott ólmot:

  • egyrészt speciális gélt spriccelnek a padokra, lámpákra és más utcabútorokra, hogy az felszívja az ártalmas nehézfémet, néhány napig hagyják megszáradni, majd eltávolítják.
  • A másik módszer lényege, hogy vegyi anyagokkal kevert nagynyomású vízzel takarítják el az ólmot.
Munkások védőfalakat emelnek a Notre-Dame székesegyház köré 2019. augusztus 13-ánForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Szakértők szerint több száz tonna ólom olvadt meg és került a környezetbe az áprilisi tűzvészben a leégő tetőzetből és a magas, kecses huszártoronyból.

Az ólomszennyezettség miatt július 25-én felfüggesztették a székesegyház helyreállítási munkálatait is, amelyeket augusztus 19-től folytatnak fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A Notre-Dame több száz kilogramm ólmot tartalmazó tetőszerkezete és tornya megolvadt az április 15-i tűzvészben, ez okozta a szennyezéstForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A munkavédelmi felügyelet júliusi jelentése szerint a helyreállításon dolgozó munkások egészségre káros mértékű ólomszennyezettségnek lehettek kitéve.A Mediapart francia oknyomozó portál szerint a tűzvész után az ólomszennyezettség egészségügyi határértékének 400-700-szorosát mérték a katedrális környékén a talajban.

A közelmúltban fertőtlenítettek több környékbeli iskolát is, hogy megakadályozzák az ólommérgezés esetleges kockázatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK