Megbukott a migránsok finnországi integrációja

Finnország, menekültek, migráns
Migrants queue in front of a refugee reception centre in Tornio,Finland on September 25, 2015. Finland, whose Lapland steppe forms the European Union's northernmost border, expects to receive 25,000 to 30,000 asylum applications this year, compared to 3,600 in 2014. AFP PHOTO / Lehtikuva / PANU POHJOLA FINLAND OUT (Photo by PANU POHJOLA / LEHTIKUVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet aktuális elemzésében az EU soros elnökségét betöltő Finnország migrációs helyzetét vizsgálja, különös tekintettel a 2015 óta eltelt időszakra.
Vágólapra másolva!

Bár a különböző felmérések szerint a finn társadalom erősen megosztott a 4 évvel ezelőtt kibontakozott migrációs folyamatok megítélésében, a mainstream politikai elit összességében egy liberális bevándorláspolitika mellett tett hitet, és a migrációt alapvetően egy menedzselendő folyamatnak, az érkezettek integrációját pedig csupán egy megoldandó feladatnak tartja.

Mindeközben világosan látszik, hogy az Európán kívülről 2015 előtt érkezettek is gyengén teljesítenek a finn munkaerőpiacon, és az integráció egyéb dimenzióiban is messze elmaradnak az ideális szinttől.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a 2015 óta érkezettek integrációja várhatóan még komolyabb kihívást jelent majd Finnország számára - olvasható a Migrációkutató Intézet friss elemzésében.

Migránsok állnak sorba egy menekültközpontnál a finnországi Torniónál 2015. szeptember 25-én. Forrás: AFP/Str / Lehtikuva/Panu Pohjola

Miközben a tömeges beáramlást látva születtek szigorító intézkedések is, a liberális finn bevándorlási modell az összképet tekintve nem változott érdemben 2015 óta. A tömeges bevándorlást egyedüliként ellenző Finnek Pártja – jó választási eredménye ellenére – nem jutott kormányzati pozícióhoz, azonban a migráció negatív következményei (nehézkes és elnyúló integráció, közbiztonsági helyzet romlása stb.) miatt rövid távon stabilizálhatja támogatottságát, és ezáltal megteremtheti az alapot annak jövőbeli növeléséhez – még akkor is, ha a bevándorlási számok viszonylag alacsonyak maradhatnak 2015-tel összevetve.

A teljes elemzést itt olvashatja el.