Nem kapnak amerikai vízumot az állami támogatást kérő migránsok

Guatemala, migránsok, Honduras, hondurasi illegális bevándorlók, Mexikó
Escuintla, 2018. október 19. Az Egyesült Államokba igyekvő hondurasi illegális bevándorlók első csoportja átlépi Guatemalából a mexikói határ átlépésére készülnek a guatemalai Escuintlában 2018. október 19-én. MTI/EPA/EFE/Esteban Biba
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház hétfőn bejelentette, hogy nem kapnak majd amerikai vízumot és tartózkodási engedélyt azok a bevándorlók, akik állami támogatást kérnek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnöki hivatal által nyilvánosságra hozott szabályozás október 15-én lép életbe.

Sajtójelentések szerint e régóta megígért korlátozást Stephen Miller, Donald Trump elnök bevándorlásellenes ügyekben illetékes tanácsadója szorgalmazta.

A jövőben a kormányzat elutasít minden olyan vízumot vagy tartózkodási engedélyt, amelynek kérelmezője nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel

vagy az amerikai állam biztosította forrásokat - például élelmiszerjegyeket, vagy szegényeknek fenntartott orvosi ellátást - vesz igénybe.

A Szövetségi Közlönyben is nyilvánosságra hozott döntést a kormányzat azzal indokolta, hogy

a bevándorlóknak önellátóknak kell lenniük,

és nem függhetnek állami forrásoktól, hanem inkább saját képességeikre, családtagjaik jövedelmére, szponzorokra és magánszervezetekre kell támaszkodniuk. A vízumot, vagy a zöldkártyát kérelmezőknek jövedelmi kimutatást kell felmutatniuk.

A bevándorlóknak önellátóknak kell lenniük, és nem függhetnek állami forrásoktól Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Ken Cuccinelli, az amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal (ICE) ügyvezető igazgatója hétfőn a Fox televízióban azt mondta,

a döntésnek hosszú távú előnyei lesznek.

Ezek között említette az adófizetők érdekeinek védelmét, mert az országba érkező bevándorlók nem jelentenek majd közterhet, hiszen a bevándorlók megállnak majd a saját lábukon, nem úgy, mint az elmúlt években.

Az amerikai sajtó a döntés nyilvánosságra hozatala után idézte a Migrációs Politikai Intézet kutatásait, amelyek szerint a családtagjaikhoz csatlakozni akaró és ezért zöldkártyát (azaz a tartózkodási engedélyt) igénylő bevándorlók mintegy fele a jövőben nem kaphat zöldkártyát.

Ez egyébként megfelel Donald Trump korábbi ígéretének, miszerint megakadályozná a láncbevándorlást.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a kormánydöntés alapja az az 1882-ben elfogadott Bevándorlási Törvény, amely lehetővé teszi a kormányzatnak a vízum megtagadását bárkitől, aki "terhet" jelentene a köznek.