V4NA: A szerb kormány Donald Trumpot támogatja a jövő évi elnökválasztáson

Trump expected to formally declare re-election bid at rally politics TOPSHOTS Horizontal
US President Donald Trump looks on during a rally at the Amway Center in Orlando, Florida to officially launch his 2020 campaign on June 18, 2019. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerbia Donald Trumpot támogatja a következő amerikai elnökválasztáson, nyilatkozta a Vecernje novosti napilapnak Ivica Dacic külügyminiszter. A politikus kifejtette, hogy a Bill Clinton nevével fémjelzett korábbi amerikai kormányzattól nagyobb ellensége Szerbiának nem lesz, ugyanis 1999-ben a demokrata Clinton rendelte el a Szerbia és Montenegró alkotta Kis-Jugoszlávia bombázását – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

"Ahelyett, hogy annak idején baráti országként tekintett volna [az Egyesült Államok] Szerbiára, ellenségként kezelte" - mondta Dacic.

Ezzel arra reagált, hogy Daniel Server amerikai Balkán-szakértő a minap felrótta Belgrádnak, hogy

Donald Trump Forrás: AFP/Mandel Ngan

Dacic kiemelte,

Koszovó fővárosában, Pristinában, június 12-én ünnepelték a NATO csapatoknak az időközben a függetlenségét kikiáltó szerb tartományba érkezésének a 20. évfordulóját.

A megemlékezésre ellátogatott Bill Clinton volt amerikai államfő és egykori külügyminisztere, a csehországi születésű Madeleine Albright is.

Az amerikai demokrata csúcspolitikusokat hősnek kijáró tisztelettel ünnepelték a koszovói főváros utcáin.

Clintoról most utcát neveztek el, Albrigthnak pedig szobrot állítottak.

Bill Clintonnak egyébként már van szobra Pristinában.

Nem mellesleg,

a NATO csapatoknak a Koszovóba való bevonulásával párhuzamosan rendelték el a szerb városok bombázását 1999-ben.

A koszovói albánok úgy tartják, hogy Clinton és Albright Belgrád elleni határozott fellépése nélkül aligha kaphattak volna önrendelkezési jogot, amely elvezetett 2008-ban a függetlenségük kikiáltásához.