V4NA: Negyedmilliárd keresztényt üldöznek világszerte

Vágólapra másolva!
Észak-Korea áll a World Watch List listájának élén, amelyen a keresztények számára legveszélyesebb ötven ország szerepel. Nigéria a legvéresebb ország a listán, ott hal meg a hite miatt megölt keresztények kilencven százaléka – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„A Világfigyelő listája azt mutatja, hogy ahol az evangélium elhangzik, ott üldözés történik. Ez az 50 ország azért szerepel a Világfigyelő listáján, mert az ott élő keresztények továbbra is vallják Jézusba vetett hitüket" - mondta Mike Gore, az Open Doors Australia vezérigazgatója.

A 2019-es listán a felmérésben szereplő 150 országból 73 országban szélsőséges, nagyon magas, vagy magas szintű üldöztetés zajlott.

Ez azt jelenti, hogy

világszerte 9-ből egy keresztény szenved el „magas" szintű üldöztetést,

ami óriási növekedés a 2018-as adathoz képest. A tavalyi évben ez az arányszám 12:1 volt.

Ázsiában és a Közel-Keleten minden harmadik keresztény „magas" üldöztetésnek van kitéve,

Afrikában hatból egy, Latin-Amerikában pedig huszonegyből egy szenved hasonló tapasztalatoktól.

Észak-Korea 2002 óta az első helyezett a rangsorban.

A Kim Dzsongun és más országok vezetői között 2018-ban lezajlott találkozók ellenére a szakértők szerint nincs jele annak, hogy az észak-koreai keresztények életében javulás mutatkozna.

Valójában

Nigéria északi és középső övezetében (középső régió) 3731 keresztényt öltek meg a hite miatt szélsőséges iszlamisták. A nigériai keresztények elhagyták a falvaikat, mert azokba beköltöztek a fegyveres muszlim támadók.

A 2019-es Világfigyelő listán közzétett 4136 halálesetnek, melyet közvetlenül üldöztetés okozott, kilencven százaléka történt Nigériában.

India nacionalista kormánya pedig továbbra is megtagadja a vallásszabadságot a viszonylag jelentős helyi keresztény kisebbségtől, ráadásul egyes kormányközeli szereplők egyértelműen kijelentették:

Az indiai radikális hindu csoport vezetője azt mondta, hogy

2021 végére el akarja távolítani a kereszténységet Indiából.

A Világfigyelő-lista 245 millió keresztényt említ meg, akiket világszerte üldöznek Jézusba vetett hitük miatt.