Velence együttműködésre szólítja fel a többi kikötőt a tengerjáróhajók jelentette veszélyekkel szemben

accident Horizontal
Passengers of the MSC Opera cruise ship (Top) look on as rescuring boats come to assist the damaged River Countess tourist boat (FrontL) it was hit early on June 2, 2019 by the MSC Opera that lost control as it was coming in to dock in Venice, Italy. - Tourists on land could be seen running away as the MSC Opera scraped along the dockside, its engine blaring, before knocking into the River Countess tourist boat. (Photo by Andrea PATTARO / AFP)
Vágólapra másolva!
Velence felszólított több tengerjáróhajók által látogatott európai történelmi kikötővárost - közöttük Amszterdamot, Barcelonát, Dubrovnikot és Marseille-t -, hogy fogjanak össze a tengerjáróhajók jelentette veszélyekkel szemben.
Vágólapra másolva!

„Írtam a tengerjárókkal kapcsolatos idegenforgalom által érintett valamennyi európai városnak, amelyeknek egyensúlyozniuk kell a gazdasági fejlődés és a környezet megóvása között" - írta közleményében Pino Musolini, a velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság elnöke.

- írta Musolini a nyolc kikötői hatósághoz intézett levelében.

Az olasz illetékes felszólította a kikötőket, "egyesítsék erőiket", hogy a cégek a kikötőknek és a környezetnek megfelelő méretű hajókat tervezzenek.

Egy elszabadult óriás tengerjáró keltett pánikot Velencében június elején, négyen könnyebben megsérültek, amikor a 2680 fő befogadására képes Opera a dózsék városának egyik legnépszerűbb csatornáján,

a városnéző hajók által használt Giudecca-csatornán hajózva kikötés közben a dokknak, majd egy folyami szállodahajónak ütközött.

Az MSC Opera luxushajó és a megsérült turistahajó Forrás: AFP/Andrea Pattaro

Július elején kis híján újabb baleset történt a városban, amikor egy 300 méter hosszú, vontatóhajók által vontatott óriás turistahajó hajszálnyira megközelített egy jachtot a lagúnából kifelé haladva.

Olaszország 2017-ben fogadta el a lagúnafejlesztési tervet, hogy útvonalukat módosítva támogassa a tengerjárók jövedelmező tevékenységét.

Új tengeri terminált építenek, amely révén a hajók nem haladhatnak át többé a Giudecca-csatornán, amelyen a hajók jelenleg a nyílt tengerről beúsznak a városba, a Szent Márk térhez.

A velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság közölte, hogy máris kedvező választ kapott Barcelonától, Palma de Mallorcától és Marseille-től.

Ágazati adatok szerint az idén várhatóan mintegy 30 millióan vesznek részt tengeri körúton, ami 70 százalékkal több a tíz évvel korábbinál.