Újabb hatalmas Macron-botrány: illegálisan fizethette a testőreit a kampányban

Macron francia elnök és  Alexandre Benalla testőrparancsnok
A picture taken on July 14, 2018 shows French President Emmanuel Macron (R) walking ahead of then top security aide Alexandre Benalla at the end of the Bastille Day military parade in Paris. - French President Macron, trying to curb the most damaging scandal of his presidency so far, on July 20, 2018 fired a top security aide who has been taken into custody after videos emerged showing him strike a young man during a demonstration in Paris in May. The Elysee Palace said that Alexandre Benalla, 26, would be dismissed after "new elements" emerged in the case, namely that he is suspected of unlawfully receiving police surveillance footage in a bid to clear his name. A source close to the inquiry said that three police officers, including two high-ranking officials, have been suspended on suspicion of providing the footage to Benalla. He is facing charges of violence by a public official, impersonating a police officer and complicity in unauthorised use of surveillance footage, the Paris prosecutor's office said. (Photo by PHILIPPE WOJAZER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnököt a nyáron sem kerülik el a botrányok: most az derült ki, hogy a 2016-17-es elnökválasztási kampányában szabálytalan fizethette a testőreit. A botrány mögött ismét az egykori szadista testőrparancsnok, Alexandre Benalla áll.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedek legnagyobb francia belpolitikai botrányait jelentő, sorozatosan kipattanó Benalla-ügyek szabályosan sokkolták a francia embereket és ellenzéki politikusokat. Alexandre Benalla, a második generációs

marokkói migráns családból származó hírhedt egykori testőrparancsnok és Macron elnök között különös és érthetetlen kapcsolat alakult ki.

Botrányos ügyeikről az Origo Magyarországon elsőként és folyamatosan számolt be, például itt és itt.

Írtunk előzetes letartóztatásáról vagy egyéb kétes ügyeiről, Benalla például már elbocsátása után, jogosulatlanul, két diplomata útlevéllel több mint 20 külföldi utat bonyolított le.

A Les Valeurs Actuelles népszerű jobboldali folyóirat június elején úgy fogalmazott, hogy

Alexandre Benalla Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

A bukott szadista testőrparancsnok ámokfutása vezetett többek között Gérard Collomb belügyminiszter lemondásához, vagy ahhoz a már történelmi sajtónyilatkozathoz, amelyhez foghatót Franciaország még nem hallott köztársasági elnöktől. Macron ugyanis a botrány csúcsán kénytelen volt a kamerákba mondani:

A legfrissebb Benalla-botrányt a Le Monde hozta nyilvánosságra.

Az elnökválasztási kampány során Macron biztonsági embereinek fizetését a törvényes jogszabályokkal ellentétben nem jelentették be a Kampányszámlákért és Pártfinanszírozásért Felelős Országos Bizottságnak (CNCCFP) és a kifizetéseknek semmilyen nyomuk nincs a könyvelésben.

Macron biztonsági szolgálatát már akkor is Alexandre Benalla irányította, az illegális kifizetésekről pedig (anonimitásuk megőrzése mellett) a biztonsági szolgálat egykori tagjai adtak át információkat a sajtónak.

A kétes kampányfinanszírozási ügyben egészen Macron első nagyobb kampánygyűléséig kell visszamenni. Erre 2016. december 10-én került sor Párizsban. Macron biztonsági vezetője a 25 éves, akkor még teljesen ismeretlen Alexandre Benalla volt, aki tavaly július végéig, felfüggesztéséig árnyékként követte Macront, olyannyira hogy

Macron az elnök legközvetlenebb embereinek járó, saját rezidenciájától 6 percre található úgynevezett Alma palotában szállásolta el,

ott ahol annak idején a szocialista elnök, Mitterand titkolt szeretőjét és lányát helyezte el.

A Le Monde riportjának egyik fontos következtetése az, hogy a kampány során Benalla fogta össze és fizethette ki készpénzzel az elnökjelölt Macron több mint 10 fős, közvetlen biztonsági személyzetét. A tanúvallomások szerint a kifizetéseknek semmilyen nyoma nem maradt.

- nyilatkozta az egyik biztonsági ember, miközben hozzátette, hogy további 10 fő részére történő hasonló kifizetéseknek is szemtanúja volt. A 2016 decembere és 2017 februárja közötti kampány események biztosításáért járó kifizetésekről semmilyen számla vagy hivatalos dokumentum ez idáig nem került elő.

2017. június 17-én Le Touquet-ben készített kép Emmanuel Macron francia elnökről és kabinetjének biztonságért felelős helyettes vezetőjéről, Alexandre Benalláról Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A Le Monde hivatalosan is megkereste Alexandre Benallát a kifizetésekkel kapcsolatban, ám az egykori testőrparancsnok egyrészt tagadta a készpénzes kifizetéseket, másrészt a Macron-kampány pénzügyeiért felelős pártemberekhez irányította az újságírókat. Érdekes viszont, hogy a Le Monde újságírói hozzáférhettek néhány biztonsági ember WhatsApp-fiókjához, ahonnan

világosan kiderült, hogy Benalla szoros felügyelet alatt tartotta a kampány biztonsági embereit.

Az egyik üzenetváltás alapján Benalla embere arról panaszkodik főnökének, hogy a neki járó 706 eurót csak tizenkét napon belül kapta meg. Benalla ezt követően számon kérte a kampány pénzügyeseinek lassúságát, a biztonsági embereknek pedig azt írta, hogy „akiknek nem felel meg a kifizetések ilyen módon történő teljesítése, azokat az összes teljesítés alapján kifizetik, és nem kell jönniük a többi rendezvényre".

„Régóta ismertem Benallát" - nyilatkozta egy másik biztonsági ember, akinek saját cége (ISB) csak 2017 áprilisában jelent meg a hivatalos kampány kifizetési listáján, miközben Macron kampánya már gőzerővel folyt hónapok óta. Az ISB-nek 3 hónapra 9200 eurót számláztak ki, de nyoma sincs a korábbi kifizetéseknek.

- tette hozzá sietve az ISB vezetője. Ennek ellentmond több tanúvallomás is, amelyek szerint a 2016 novembere és 2017 áprilisa közötti kampányrendezvények biztosításával összefüggésben Benalla készpénzben fizette az embereket.

Hasonló a helyzet egy másik biztonsági céggel, a Tego Sécuritével is, amelynek vezetője, Darko Bulatovic 2016 novemberében kezdett el Benallának dolgozni. Ez a cég sem szerepel a hivatalos kampány-nyilvántartásban, csak 2017 februárja után, mintegy 60 ezer eurós tétellel. Ez azért érdekes, mert Bulatovic a szerb Vesti napilapnak adott interjújában azt mondta, hogy „(Macron) elnökségi kampányát teljes egészében a cége biztosította". Ez a kampány pedig már 2016 novemberében elkezdődött.

Emmanuel Macron francia elnök és testőrparancsnoka, Alexandre Benalla Forrás: AFP/Ludovic Marin

A biztonsági szolgálat más tagjai szerint egészen „bizarr" dolgok történtek a kifizetések körül.

- állította egy nevének elhallgatását kérő biztonsági ember. Azt tudjuk már, hogy az egykori szadista testőrparancsnok, Benalla alapvetően konfliktuskereső ember volt, hiszen a világsajtót is bejárt 2018. május 1-i brutális verekedése is saját kezdeményezése volt.

Nem csoda tehát, hogy Benalla már a kampány elején konfliktusba keveredett Macron kampányfőnökével, Cédric O-val is, akinek gyakran több ezer eurós tételeket kellett kifizetnie, ráadásul Benalla magánszámlájára. 2017 áprilisában például többször is 5000 eurót utalt Benallának.

Cédric O számos alkalommal felhívta a figyelmet a szabálytalanságokra, komoly aggodalmát fejezte ki Benallának, de őt ez nem zavarta.

Cédric O, a Macron bizalmasának számító baloldali politikus már a bukott szocialista elnök, Hollande 2012-es kampányában is felbukkant kampányfőnök-helyettesként. Macron elnökké választását követően elnöki és miniszterelnöki tanácsadó lett, majd idén márciusban államtitkári beosztást kapott a kormányban.

A Le Monde-nak több, Macron kampányában részt vevő aktivista elmondta, hogy azért nem kaptak hivatalos bizonylatot a kifizetésekről, mert azt mondták nekik, hogy „az igazolásokat tartalmazó papírok a kampány főhadiszállásán hevertek dobozokban, de ezek sajnos elvesztek". Volt olyan biztonsági ember is, akit ki sem fizettek.

A Le Monde szerint a Kampányszámlákért és Pártfinanszírozásért Felelős Országos Bizottságnak (CNCCFP) benyújtott számlákon kizárólag a Macron kampányát hivatalosan biztosító „VIP Sécurité" országos biztonsági cégnek kifizetett, alkalmanként 16 500 euróban maximált összegek érhetők tetten, Benalla és emberei fizetésének nincsenek nyomai 2017 februárja előtt. A Le Monde arra is emlékeztet, hogy az akkori kampányeseményekről készült fotókon jól látható, hogy Benalla mellett az egykori szadista testőrparancsnok közvetlen embereinek számító Kamel, „a gladiátor", Jamel „Judoka" vagy „Tino" és a Tego Sécurité mintegy 10 embere is feltűnnek, de részvételüknek a felvételeken kívül más nyoma nincs.