Csúcstalálkozó Brüsszelben: Orbán Viktor Ursula von der Leyennel tárgyal

VON DER LEYEN, Ursula; ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2019. augusztus 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Csütörtökön találkozik Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével. A tervek szerint tárgyalnak az ősszel megalakuló új uniós végrehajtó testület magyar biztosáról, az Európa előtt álló feladatokról, így többek között a kontinenst sújtó illegális bevándorlásról, valamint a következő hétéves uniós költségvetésről is. Ursula von der Leyen megválasztásában mind a Fidesznek, mind Orbán Viktornak alapvető szerepe volt. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott vezetőjével. A magyar kormányfő korábban arról beszélt, megvan az előlegezett bizalom a megválasztott politikussal szemben. Bízik benne, hogy az EU-n belüli ellentéteket nem mélyíteni, hanem megoldani próbálja majd.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Középpontban a visegrádi négyek

Az Európai Bizottság következő elnöke elsők között fogadja a visegrádi négyek vezetőit. Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel már egyeztetett Von der Leyen, csütörtökön pedig Orbán Viktor következik. Pénteken Giuseppe Conte olasz kormányfővel tárgyal majd.

Egyébként nagyon beszédes, hogy kikkel egyeztetett eddig Von der Leyen. Azt jelzi, milyen hangsúlyos szerepe volt a V4-eknek abban, hogy nem Soros jobbkeze, Frans Timmermans váltja majd ősszel Jean-Claude Junckert, hanem a visegrádiak által is támogatott Von der Leyen.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével való találkozójára Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek lehetnek a legfőbb témák

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen találkozóján az Európai Bizottság szerint az unió előtt álló legfontosabb kihívásokról –

többek között a migrációról, a klímaváltozásról és a következő hétéves költségvetésről – esik szó.

A miniszterelnök egyúttal hazánk következő uniós biztosának személyéről is tárgyal Von der Leyennel. A tagállamoknak augusztus 26-ig kell jelezniük, hogy kit szánnak a kulcspozícióba: Magyarország Trócsányi László volt igazságügyi minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt akarja a bizottságba delegálni.

Trócsányi korábban arról beszélt, hogy a bővítésért és szomszédságpolitikáért vagy a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős portfóliót tartja a szakmai tapasztalatainak megfelelő feladatnak.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor találkozója egy hosszú tárgyalássorozat része: a bizottsági elnök az elmúlt két hétben már Párizsban, Berlinben, Varsóban, Zágrábban és Madridban is egyeztetett az intézményi kérdésekről, és Brüsszelben is fogadott vezetőket, például Andrej Babis cseh kormányfőt.

Ursula von der Leyen megválasztásában döntő szerepe volt a V4-eknek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ebből nem enged Orbán Viktor

Hollik István kormányszóvivő a Hír TV összeállítása szerint bejelentette: a magyar miniszterelnök ismertetni fogja azokat a sarokpontokat, amelyekből Magyarország nem tud engedni. Ezek: a bevándorlás megállítása, az európai keresztény kultúra védelme, valamint a nemzetek Európája. Hollik István hozzátette: „fair eljárást” várnak az új bizottsági elnöktől, hogy minden tagállammal szemben ugyanolyan elvárásokat támasszanak.

Békésebb időszakot hozhat a magyar kormányfő javaslata

Az elmúlt években jelentősen nőtt Magyarország nemzetközi mozgástere, a magyarok véleménye sokkal jobban hallatszódik világszerte, mint korábban – nyilatkozta a Lokálnak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, hogy erre példa Ursula von der Leyen megválasztása is, amely a hazánkat is sorai között tudó V4-országok nélkül nem valósulhatott volna meg. Deák szerint

Orbán Viktor a csütörtöki találkozón várhatóan arra kéri Ursula von der Leyent, hogy az Európai Bizottság térjen vissza az eredeti szerepfelfogásához, és ne politikaalkotó legyen, hanem a tagállami vezetők által diktált politikai irányvonal mentén alkosson jogszabályokat, hiszen ez lenne az eredeti feladata ennek a testületnek. Ha sikerül ezt a célját elérnie a magyar miniszterelnöknek, akkor egy sokkal kompromisszumosabb és békésebb időszak jöhet Európában – jósolta a szakember.

Ez a német-magyar politikai kapcsolatok javulását jelzi, ami előremutató a jövőt illetően, hiszen a kiváló gazdasági kapcsolatok mellett fontos a jó viszony politikai szinten is – mondta a közelgő Orbán–Merkel-találkozóról Deák Dániel.