Salvini visszautasította a német zsarolást, nem engedi be a migránshajót

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Budapest, 2019. május 2. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Zsarolásnak nevezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője csütörtökön Németország kérését, miszerint csak akkor vesz át menedékkérőket Olaszországtól, ha az engedélyezi a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését 40 migránssal a fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini közösségi oldalán tudatta, hogy Németország ezt szabta feltételként az Európai Bizottság felé, amely erről értesítette Olaszországot.

„Ez tényleges zsarolás" - jelentette ki az olasz belügyminiszter. Szerinte Németország követelése bizonyítja, hogy a többi európai ország Olaszországot saját menekülttáborának tartja.

- mondta Matteo Salvini.

Matteo Salvini Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A berlini kormány korábban jelezte, hogy kész egy csoportot átvenni abból a több mint 130 emberből, akinek a Gregoretti nevű olasz hadihajó nyújtott segítséget a Földközi-tengeren. Az olasz katonai hajó kikötését a szicíliai Augustában szerdán engedélyezte Matteo Salvini, miután Németország mellett még Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország is jelentkezett a migránsok kisebb csoportjainak befogadására.

Ezzel egy időben Matteo Salvini szerdán belügyminiszteri rendelettel megtiltotta a Sea-Eye hajójának kikötését az olaszországi partokon.

Az Alan Kurdi nevű hajóról van szó, amely negyven főt vett fedélzetére a líbiai vizeken.

- írta Salvini közösségi bejegyzésében.

A 2015-ben a török partokon meghalt szír menekült kisfiúról elnevezett Alan Kurdi július első hetében 65 embert vitt Máltára. Ezután ismét útnak indult Líbia irányába.