Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta az iráni külügyminisztert

GettyImageRank3 POLITICS DIPLOMACY conflict global MIDDLE EAST iran new york city world united states new york NEW YORK, NY - JULY 18: Mohammad Javad Zarif, the foreign minister of Iran, smiles as he arrives for a meeting with UN Secretary-General Antonio
Mohamed Dzsavád Zaríf
Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminisztert - jelentette be szerda délután Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Dzsavád Zaríf valósítja meg Irán legfőbb vallási vezetőjének vakmerő politikáját, és ő a rezsim elsődleges szóvivője világszerte" - fogalmazott Steve Mnuchin, aki szerint a szankciókkal Washington világos üzenetet küld az iráni rezsimnek arról, hogy a közelmúltbeli magatartása teljességgel elfogadhatatlan.

Kulcsszerepet játszik

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerda este közleményben foglalkozott az iráni külügyminiszter ellen hozott szankciókkal. Mint fogalmazott: a perzsa külügyminisztérium "nem egyszerűen az Iszlám Köztársaság diplomáciájának karja, hanem egyben a legfőbb vallási vezető destabilizáló politikája megvalósításának eszköze is". Az amerikai diplomácia irányítója szerint Zaríf és az általa irányított minisztérium közvetlenül a legfőbb vallási vezetőtől, azaz Ali Hámenei ajatollától kapja az utasításokat és maga Dzsavád Zaríf kulcsfontosságú szerepet játszik e politika elősegítésében a térségben és szerte a világban.

Újabb lépés

Pompeo leszögezte, hogy a szerdán hozott szankciók újabb lépést jelentenek azon erőfeszítések sorában, amelyekkel Washington megpróbálja megakadályozni, hogy az iráni rendszer újabb erőforrásokhoz jusson, amelyek révén "elősegítheti a terrorizmust és elnyomhatja az iráni népet". "Az iráni rezsim elősegíti és támogatja a terrorizmust, börtönbe vet és megkínoz ártatlan irániakat, külföldi konfliktusokat szít, Szíriában és Jemenben, valamint az elmúlt hetekben kiterjesztette nukleáris programját" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter közleménye. Pompeo e politika "cinkostársának" nevezte az iráni külügyminisztert.

Mohamed Dzsavád Zaríf Forrás: AFP/2019 Getty Images/Drew Angerer

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor leszögezte azt is, hogy Washington továbbra is diplomáciai megoldást keres "az iráni rezsim romboló magatartására". Dzsavád Zaríf Twitteren válaszolt az amerikai lépésre. Megkérdőjelezte annak a logikáját, hogy azért szabjanak ki rá büntető intézkedéseket, mert ő Irán "elsődleges szóvivője a világban". "Vajon az igazság tényleg ilyen fájdalmas?"- fogalmazta kérdésbe a véleményét a perzsa politikus.