V4NA: Egyre több muszlim nőt csonkítanak meg Európában vallási okokból

migráns lány
A syrian girl cross the border between Macedonia and Greece near the Macedonian town of Gevgelija, on August 26, 2015. The EU is grappling with an unprecedented influx of people fleeing war, repression and poverty in what the bloc has described as its worst refugee crisis in 50 years. (Photo by Michaud Gael/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy éven belül több mint hatezer nő eset át rituális nemiszerv-csonkításon Nagy-Britanniában a brit hatóságok adatai szerint. A női körülmetélésnek is hívott beavatkozás Franciaországban is egyre elterjedtebb, általában a migráns hátterű nőket érinti –számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A csonkítás során a női nemi szerv részleges vagy teljes eltávolítása történik, amit jellemzően a 15 évnél fiatalabb, illetve a pubertás kor előtt álló lányokon végeznek el a muszlim közösségekben.

A legtöbb esetet a brit Nemzeti Egészségszolgáltatás (National Health Service) adatai szerint 2018-ban a multikulturális Birmingham városában regisztrálták, összesen 305 csonkítás történt.

A korábbi, ismert esetekkel együtt így 2018 és 2019 között 385 nőt tettek ki a rendkívül fájdalmas beavatkozásnak. Országos szinten pedig a hatóságok tudomása szerint

tavaly április és az idei év márciusa között 6415 nőt metéltek körül.

Az esetek száma azonban Franciaországban is egyre nő. A hivatalos adatok szerint a kétezres évek elején még csak 60 ezer esetről számoltak be, de tíz év alatt ez a szám 124 ezerre nőtt. A kegyetlen beavatkozásnak a francia Nemzeti Közegészségügyi Ügynökség szerint 72 százalékban 18 és 40 év közötti migránsok vannak kitéve, akik többsége Afrika franciául beszélő területeiről érkezik.