Napok óta körözték a frankfurti gyerekgyilkost

Vágólapra másolva!
Erőszakos cselekmények miatt többször a svájci hatóságok látókörébe került, és csütörtök óta egy késes támadás miatt körözés alatt állt az az eritreai férfi, aki hétfőn a frankfurti főpályaudvaron egy vonat elé lökött egy nőt és nyolcéves gyermekét, aki belehalt a sérüléseibe. Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter tájékoztatása szerint a férfi 2006-ban illegálisan érkezett Svájcba, de azóta letelepedési engedélyt kapott, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodást váltott ki Németországban, hogy hétfőn egy vonat elé löktek egy anyát gyermekével a frankfurti főpályaudvaron. A nyolcéves kisfiú életét vesztette, az édesanyja még el tudott menekülni a vágányra érkező InterCity Express (ICE) nagysebességű vonat elől. A gyanúsított egy eritreai állampolgárságú 40 éves férfi, aki megpróbált elmenekülni, de járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek.

A férfi 2006 óta élt Svájcban, ahova illegálisan érkezett, de azóta megkapta a letelepedési engedélyt. A svájci rendőrség tájékoztatása szerint a férfi pszichiátriai kezelés alatt állt, és már több erőszakos cselekmény miatt összetűzésbe került a hatóságokkal. Legutóbb július 25-én fenyegetett késsel egy nőt, ezért körözés alatt állt. Arról sem a svájci, sem a német hatóságok nem tudtak tájékoztatást adni, hogy a férfi mikor és hogyan ment Zürichből Frankfurtba.

Szabadságát megszakítva Berlinbe utazott Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter, aki a biztonsági szervek vezetőivel tartott tanácskozás után kedden tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Az eseményen részt vett Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője is, aki elmondta, hogy az eritreai férfi 1979-ben született, és Svájcba érkezésekor menekültstátuszt kért, amit két évvel később kapott meg, majd idővel letelepedési engedélyhez jutott. A svájci bevándorlási adatok alapján a C kategóriába sorolták, ami „jól beilleszkedettet" jelent.

Horst Seehofer szerint a férfi ennek megfelelően legálisan utazott be Németországba. A belügyminiszter a sajtótájékoztatón a rendőrség megerősítésére tett ígéretet, és felvetette, hogy a pályaudvarokon peronfalakkal lehetne javítani a biztonságot. Arra a felvetésre, hogy ez rengeteg pénzbe kerülne, Seehofer azt válaszolta, hogy ha emberek életéről van szó, akkor nem lehet azzal lezárni a kérdést, hogy valami túl sokba kerül. „Természetesen nem létezik teljes biztonság, de morális kötelességünk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy az emberek ismét biztonságban érezzék magukat", mondta a belügyminiszter.