Hivatalosan is beiktatták az új maláj uralkodót

II. ABDULLAH, malajzia, király, szultán
Kuala Lumpur, 2019. július 30. A malajziai tájékoztatási minisztérium által közreadott képen II. Abdullah pahangi szultán, Malajzia új királya a felesége, Tunku Azizah Aminah Maimunah társaságában a hivatalos beiktatási ünnepségen a Kuala Lumpur-i királyi palota tróntermében a 60. születésnapján, 2019. július 30-án. MTI/EPA/Saiful Nizal
Vágólapra másolva!
Hatvanadik születésnapján hivatalosan is beiktatták tisztségébe Malajzia 16. királyát, Sultan Tengku Abdullahot kedden.
Vágólapra másolva!

Koronázási beszédében Abdullah szultán a rasszista indíttatású konfliktustól óvott.

A rasszok közötti feszültség szítása szerinte olyan, mintha valaki a tűzzel játszana, amely az egész falut leégetheti.

Abdullah tőrrel felövezve, hagyományos maláj viseletben jelent meg a koronázási szertartáson, amelyet a királyi palota tróntermében tartottak. A ceremónián a kilenc maláj uralkodói ház tagjai, politikai vezetők és külföldi királyi családok tagjai - köztük a brunei szultán és az Egyesült Arab Emírségek koronahercege - vettek részt.

II. Abdullah pahangi szultán, Malajzia új királya a felesége, Tunku Azizah Aminah Maimunah társaságában a hivatalos beiktatási ünnepségen a Kuala Lumpur-i királyi palota tróntermében a 60. születésnapján, 2019. július 30-án Forrás: MTI/EPA/Malajziai tájékoztatási minisztérium/Saiful Nizal

bdullah szultánt januárban választották meg, miután elődje,

V. Muhammad két év uralkodást követően váratlanul lemondott.

A muszlim többségű délkelet-ázsiai ország történetében ez volt az első alkalom, hogy egy király lemondott. A hivatalos indoklás szerint V. Muhammad egészségügyi okokból távozott a trónról, míg a híresztelések szerint feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt. A házasság nem tartott sokáig, alig fél év után elváltak.

Malajzia 1957-ben vált függetlenné Nagy-Britanniától, és azóta alkotmányos monarchia, ahol - a világon egyedülálló módon - választják az uralkodót. A többnyire protokolláris feladatokat ellátó királyt a királyi tanács választja meg ötéves időtartamra a monarchikus tagállamokat vezető uralkodóházak tagjai közül.

Az uralkodó nagy tiszteletnek örvend Malajziában, tilos bármilyen bírálata.

Fényképét kifüggesztik a középületekben, ő az iszlám jelképes feje az országban, valamint a hadsereg tiszteletbeli vezetője.