Sokan meghaltak az afgán alelnökjelölt irodája elleni támadásban

Kabul, 2019. július 29.
Terrortámadás után az afgán biztonsági erők emberei Kabulban 2019. július 29-én. Az előző nap fegyveresek pokolgépet robbantottak, majd megrohamozták az afgán elnök alelnökjelöltje, Amrullah Száleh pártjának székházát. Legalább hús
Terrortámadás után az afgán biztonsági erők emberei Kabulban 2019. július 29-én. Az előző nap fegyveresek pokolgépet robbantottak, majd megrohamozták az afgán elnök alelnökjelöltje, Amrullah Száleh pártjának székházát.
Vágólapra másolva!
Legalább 20 halálos áldozata és ötven sebesültje van annak a kabuli terrortámadásnak, amelyet Amrullah Szálehnek, a hivatalban lévő afgán államfő alelnökjelöltjének irodája ellen hajtottak végre Kabulban - közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A halottak között négy rendőr és négy támadó is van.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap éjjel még csak két halálos áldozatról tudott. Amrullah Száleh pártja, a Zöld Trend párt székhelyét fegyveresek egy csoportja rohamozta meg vasárnap, miután az épület mellett egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak.

Terrortámadás után az afgán biztonsági erők emberei Kabulban 2019. július 29-én. Az előző nap fegyveresek pokolgépet robbantottak, majd megrohamozták az afgán elnök alelnökjelöltje, Amrullah Száleh pártjának székházát. Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A detonáció olyan erős volt, hogy szinte az egész fővárosban hallani lehetett.


A robbanást közel hatórás tűzharc követte, amelyet a biztonságiak az épületbe behatolt terroristákkal vívtak.

Hétfői közlések szerint a biztonsági erők valamennyi támadóval végeztek.

Az afgán biztonsági alakulatok tagjai a kabuli egyetem egyik bejáratánál véghezvitt pokolgépes merénylet helyszínén 2019. július 19-én. Az akkori támadásban legkevesebb hat ember életét vesztette, és további 27 megsebesült. Forrás: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Az afgán belügyminisztérium közlése szerint az alelnökjelöltet, Amrullah Szálehet sikerült épségben kimenekíteni és biztonságba helyezni. Az elnökjelölttel együtt több mint 150 polgári személyt sikerült evakuálni az épületből.

Az akció elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Lehetséges elkövetőkként mind a tálib felkelők, mind pedig az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet emberei szóba jöhetnek.

A terrortámadás a szeptember 28-án esedékes afganisztáni elnökválasztás kampányidőszakának első napján történt. Tizennyolc jelölt verseng a szavazók támogatásának elnyeréséért. A legnépszerűbb jelöltek között van az államfői tisztséget jelenleg is betöltő Asraf Gáni. Alelnökjelölt-választottja, Amrullah Száleh korábban az afgán hírszerzés főnöke volt, és azután alapított saját pártot, hogy Hamid Karzai korábbi államfő 2010-ben leváltotta őt a hírszerzés éléről. A terrortámadás után Asraf Gáni elnök Twitter-üzenetben is közölte, hogy a támadásban alelnökjelöltje sértetlen maradt.

A vasárnapi támadás az ötödik nagy terrortámadás volt az afgán fővárosban júliusban és a 15. az év eleje óta. Az említett támadásokban közel száz ember halt meg, és 587 megsebesült.