Kolumbiai gerillák védelmezésével vádolta az ország elnöke Venezuelát

Vágólapra másolva!
Kolumbiai gerillák védelmezésével vádolta Iván Duque kolumbiai elnök Venezuelát. Nicolás Maduro venezuelai elnök ugyanis kijelentette, hogy szívesen látják a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, a fegyveres harcot beszüntető gerillaszervezet egykori tagjait.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Duque a kínai Sanghajban tett látogatásai során kijelentette.

- mondta.

Duque arra reagált így, hogy a venezuelai államfő vasárnap kijelentette: bármikor szívesen látja a FARC egykori, szökésben lévő vezetőit, Jesús Santrichot és Iván Márquezt, akiket egyúttal a béke két vezetőjének nevezett. Maduro ezenkívül a FARC további két vezetőjével, Rodrigo Londonóval és Pablo Catatumbóval kapcsolatban is megjegyezte, hogy természetesen őket is szívesen látják.

A kolumbiai kormány és a FARC között kötött béke több évtizedes konfliktusnak vetett véget.

A mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren meghaltak, 60 ezren megsebesültek és 6,9 millióan menekültek el otthonukból a dél-amerikai országban.

A kolumbiai elnök ezenkívül azt is Venezuela szemére vetette, hogy védelmet nyújt a FARC azon tagjainak is, akik nem csatlakoztak a 2016-os békemegállapodáshoz, illetve a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet tagjainak is. A kolumbiai kormány és az ELN közötti béketárgyalások jelenleg szünetelnek.

Márquez és Santrich is hozzájárult a kormánnyal 2016 novemberében aláírt és ezzel 52 éves fegyveres konfliktusnak véget vető békemegállapodás megtárgyalásához.

Az egyezmény következtében a FARC politikai párttá vált, és 10 képviselői helyet biztosítottak neki a kongresszusban, köztük egyet-egyet Márqueznek és Santrichnak. Márquez azonban nem foglalta el helyét, és 2018-ban eltűnt, Santrich pedig az idén júniusban foglalhatta el székét, azt követően, hogy több mint egy évig fogva tartották kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos vádak miatt. A hónap folyamán azonban még azelőtt eltűnt, hogy meg kellett volna jelennie egy bíróságon.

Kolumbia három milliárd kolumbiai pesós (több mint 268 millió 500 ezer forintos) díjat ajánlott fel Santrichért, akiről a kormány azt feltételezi, hogy Venezuelába menekült.

A kolumbiai-venezuelai kapcsolatok megromlottak azt követően, hogy Bogotá - számos országgal együtt - támogatásáról biztosította Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét, aki januárban Venezuela ideiglenes vezetőjévé kiáltotta ki magát.