Több milliárd euró kár keletkezett a német erdőkben a hőség miatt

Panorama of spring forest Hornbeam Vibrant Color Travel Wilderness Area Non-Urban Scene No People Large Group of Objects Wildlife Reserve Landscaped Beech Tree Scenics Backgrounds Large Wealth The Past Journey Green Color Wood - Material Ancient Old Patte
Panoramic view of a sunny spring forest
Vágólapra másolva!
Több milliárd eurós nagyságrendű kár keletkezett a németországi erdőkben és ökológiai katasztrófa fenyeget az utóbbi hónapok csapadékszegény és meleg időjárása miatt. Ezt közölte a ZDF országos közszolgálati televízió az erdőtulajdonosok és erődgazdálkodók érdekképviseleti szervezetének (AGDW) adatai alapján.
Vágólapra másolva!

„A Németország területének csaknem egyharmadát borító erdők állapotát évente feltérképező felmérés új, előzetes eredményei azt mutatják, hogy a klímaváltozás elérte az erdőket" - mondta Larissa Schulz-Trieglaff, a kétmillió gazdaságot összefogó AGDW szóvivője a ZDF-nek.

A tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.

Így tavaly és az idén nagyjából 70 millió úgynevezett tömör köbméternyi hulladékfa keletkezett.

Egyedül Rajna-vidék-Pflaz tartományban és csak a fenyőállományt tekintve egymillió fa károsodott, mert a nedvességhiány miatt nem tudnak védekezni a kéregrágó bogarak ellen. Az igen ellenálló duglászfenyő sem kivétel, a nemzetséget gombafertőzés tizedeli. Más tartományokban és más fajtáknál sem jobb a helyzet. A tölgyes, cseres erdőkben például több régióban robbanásszerűen szaporodik a gyapjaslepke hernyója és a búcsújáró lepke emberekre és állatokra is veszélyes hernyója, kopaszra rágva a lombos fákat.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Mykhailo Kaminskyi/Mykhailo Kaminskyi

Az AGDW szerint az ágazatot évszázados jelentőségű válság fenyegeti, az erdőgazdaságok kára eddig nagyjából 2,1 milliárd euró (680 milliárd forint), és nem egy vállalkozásnál a fennmaradás is kérdéses.

Ökológiai katasztrófa is fenyeget, mert az aszály és a hőség kiugróan nagy mértékben pusztítja az erdők jövőjét jelentő fiatal faállományt.

Az érdekvédelmi szervezet becslése szerint országszerte hozzávetőleg 300 millió csemetét kellene ültetni a veszteségek ellensúlyozására, ez pedig nem lehetséges állami támogatás nélkül.

- mondta az AGDW szóvivője.

A szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium adatai szerint Németország területének 32 százalékát borítja erdő, ami 11,4 millió hektárt jelent. A leginkább jellemző a fenyőerdő 5,2 millió hektárral, 47 százalékos részaránnyal.

A fenyvesek után a bükkösök következnek 1,7 millió hektárral, a harmadik helyen a tölgyerdők állnak 1,1 millió hektárral.