Douglas Murray Tusványoson: A tömeges bevándorlás problémákat okoz

Douglas Murray
 Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Douglas Murray Budapest Migráció Konferencia, Mathias Corvinus Collegium
Vágólapra másolva!
Nincs egységes európai jövő, a tagországok jövője azon múlik majd, hogy a kormányaik milyen döntéseket hoznak - minderről Douglas Murray, brit író, publicista beszélt Tusnádfürdőn. 
Vágólapra másolva!

Súlyos tévedés, hogy az Európai Unió közös migrációs politikát akar kialakítani, a tagországoknak jogot kell formálniuk arra, hogy önállóan döntsenek jövőjükről, beleértve a migrációs politikájukat is - mondta Tusnádfürdőn Douglas Murray brit író, politikai kommentátor, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik meghívottja. Rámutatott:

Németország teljesen egyoldalú döntéseket hozott, teljesen figyelmen kívül hagyva más országok, például Magyarország aggodalmát.

Douglas Murray: Németország teljesen egyoldalú döntéseket hozott Fotó: Mudra László - Origo

A bevándorlásról, identitásról és az iszlám térhódításról szóló, magyarul is megjelent Európa furcsa halála című könyv szerzője szerint a migráció jövőjüket befolyásoló kihívásokkal állítja szembe az európai országokat. Úgy véli:

Az angol publicista szerint nincs egységes európai jövő, a tagországok jövője azon múlik majd, hogy a kormányaik milyen döntéseket hoznak.

Rámutatott: egy vakmerő, tömeges bevándorlást lehetővé tevő politika problémákat okoz a társadalomnak. Erről nyíltan kellene beszélni, márpedig az utóbbi évtizedekben nem folyt a migrációról őszinte vita Európában - tette hozzá. Murray szerint

Úgy vélte: eltérő jövő vár Dániára és Svédországra, mint ahogy Franciaország és Magyarország jövője is különbözni fog, mert kormányaik különböző döntéseket hoznak.

Douglas Murray: Európa nem mentheti meg az egész világot Fotó: Mudra László - Origo

A publicista szerint nem arról van szó, hogy Európának "szívtelennek" kell lennie, vagy teljesen be kell zárkóznia, de tudomásul kell vennie, hogy nem mentheti meg az egész világot azáltal, hogy meghív mindenkit a kontinensre. Hozzátette: Nyugaton hatalmas demokráciahiányt tapasztal ebben a kérdésben.

Mint mondta: ott is félnek a migrációtól, de ezt a közbeszéd igyekszik elhallgatni. Rámutatott:

Murray szerint a migráció nagyon megosztja Európát. "A kelet-közép-európai országok azt mondják, láttuk, mi történt Nyugat-Európában, nem akarunk ugyanúgy járni. Van, aki elfogadja ezt Nyugaton, van, aki nem, de szerintem teljesen észszerű álláspont" - sommázta a Tusványosra meghívott brit publicista.