Megdöbbentő videó: így döntötték le De Gaulle szobrát algériai migránsok

Vágólapra másolva!
Döbbenetes videó terjed a francia nyelvű közösségi médiában: a felvétel azt mutatja, hogy az algériai futballválogatott győzelmét rombolással ünneplő első és sokadik generációs algériai bevándorlók egy francia kisvárosban ledöntik Charles de Gaulle tábornok és francia köztársasági elnök nemrég átadott szobrát.
Vágólapra másolva!

A videót Eric Ciotti vezető republikánus politikus, parlamenti képviselő, a Nizzát is magában foglaló Alpes-Maritime megye tanácsának elnöke tette közzé Twitter-oldalán. Ciotti kommentárjában azt írta: elviselhetetlen a látvány, ahogy

De Gaulle szobrát ledöntik azok, akik köpnek Franciaországra.

Ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, az algériai futballválogatott Afrikai Nemzetek Kupáján elért győzelmeit ünneplő első és sokadik generációs algériai bevándorlók július közepén hatalmas rombolást vittek végbe Párizsban és más francia városokban is, miután Algéria előbb bejutott a döntőbe, majd meg is nyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját. A hatalmas ünneplés vége tombolás és erőszak lett, kirakatokat törtek be, gyújtogattak, megbénították a forgalmat, a rendőröket kövekkel és palackokkal dobálták.

A mostani felvétel Evreux-ban készült. Ez egy 50 ezer lakosú kisváros Normandiában, és a helyiek nemcsak mint köztársasági elnökre, hanem az Ötödik Köztársaság megalapítójára, a francia függetlenség szimbólumára is emlékeznek De Gaulle személyében.

Az evreux-i De Gaulle-szobor az átadás után

A normandiai partraszállást követően a szövetséges csapatok Evreux-t is érintve nyomultak tovább, Charles de Gaulle tábornok pedig 1944 szeptemberében a városba érkezett, ahol ünneplő tömeg fogadta. A főteret már abban az évben róla nevezték el, a szobrot pedig közösségi összefogással nemrég emelték.

Az algériai migránsok vandalizmusa azért is döbbenetes, mert Charles de Gaulle volt az, aki köztársasági elnökként elismerte Algéria függetlenségét.