Több robbantás történt Kabulban, minisztériumi dolgozók is meghaltak

robbantás Kabul
Kabul, 2019. július 25. Megrongálódott üzlethelyiségek egy épületben az egyik öngyilkos merénylet helyszínén Kabulban 2019. július 25-én. Az afgán fővárosban három bomba robbant csaknem egyidőben. A támadásokban legkevesebb nyolcan meghaltak, és csaknem harmincan megsebesültek. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kabulban, az afgán bánya- és olajipari minisztérium dolgozóit szállító kisbusz mellett csütörtökön. Legalább nyolcan meghaltak, és csaknem harmincan megsebesültek. Nem sokkal később a hatóságok két újabb robbanásról tájékoztattak az afgán fővárosban, illetve a szomszédos Nangarhar tartományban is. Az első két kabuli robbantás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.
Vágólapra másolva!

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő tájékoztatása szerint a merénylő a kisbuszt motorkerékpáron közelítette meg, majd felrobbantotta magát. Ezután két autóba rejtett pokolgép is felrobbant az afgán fővárosban, az egyik nem messze a kiégett busz roncsaitól, és

hét embert ölt meg,

a másik pedig Kabul keleti részén. Az utóbbi támadás áldozatairól egyelőre nincsenek pontos értesülések.

Az afgán fővárosban három bomba robbant csaknem egyidőben. A támadásokban legkevesebb nyolcan meghaltak, és csaknem harmincan megsebesültek Forrás: MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Csütörtökön az Iszlám Állam a saját, Aamak nevű "hírügynökségén" keresztül jelentkezett az első két kabuli robbantásért, beleértve a miniszteri dolgozók kisbusza ellen elkövetett merényletet is.

Az utóbbi hónapokban a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái több merényletet követtek el az afgán fővárosban.

A tálibok mellett az Iszlám Állam is aktív

Ugyancsak csütörtökön terrortámadást követtek el a Kabullal szomszédos Nangarhar tartományban is:

út mentén elrejtett pokolgép egy épp arra elhaladó furgonban utazó esküvői menet legalább hét résztvevőjével (hat nővel és egy gyerekkel) végzett.

A Pakisztánnal határos Nangarhar Afganisztán egyik legveszélyesebb térsége, ahol - a kormány ellen lázadó radikális muszlim tálibok mellett - 2015 óta az Iszlám Állam is aktív.

Szerdán az afgán fővárosba látogatott Joseph Dunford tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökei egyesített bizottságának vezetője, aki kabuli látogatása során amerikai és afgán tisztségviselőkkel, illetve a NATO képviselőivel folytatott megbeszéléseket az ázsiai ország biztonsági helyzetéről.