Lassan egy hete küzdenek az erdőtűzzel Portugáliában

Portugália, erdőtűz, tűz
Castelo Branco, 2019. július 25. A lángoló növényzetet oltják tűzoltók a portugáliai Castelo Branco település közelében 2019. július 24-én. A fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco térségében napok óta erdőtűz tombol. MTI/EPA-LUSA/Antonio José
Vágólapra másolva!
Július 20-án szombaton keletkezett tűz a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében. Vasárnap délutánra a három közül két helyen a tűzoltóknak sikerült megfékezniük lángokat. A harmadiknál hétfőre sikerült a lángok 90 százalékán úrrá lenni. A tüzet gyújtogatás okozta.
Vágólapra másolva!
Tűzgátló anyagot dobnak le a lángoló növényzetre egy repülőgépről a portugáliai Castelo Branco település közelében 2019. július 24-én Forrás: MTI/EPA-LUSA/Antonio José

A lángok oltásában akkor 1700 tűzoltó, 500 tűzoltóautó, 20 helikopter, illetve repülőgép vett részt. Még kedden is több mint ezer tűzoltó dolgozott a helyszínen.

Négy nap alatt hétezer hektár erdő égett le,

az erdőtüzekben megsérültek száma keddre 41-re nőtt. Civilek és tűzoltók is vannak a sérültek között.

A lángoló növényzetet oltják tűzoltók Forrás: MTI/EPA-LUSA/Antonio José

Egy férfi gyújtotta fel az erdőt

A portugál rendőrség vasárnap közölte, hogy őrizetbe vett egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta a több napja tomboló erdőtüzeket.

A rendőrség közleménye szerint

a férfi tüzet rakott a fenyőerdőben,

és csak a helyi tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy a tűzvész nem öltött nagyobb méreteket.

Forrás: MTI/EPA-LUSA/Antonio José

A rendőrök azért indítottak nyomozást, mert furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14:30 és 15:30 között lobbant lángra az erdő.