Feltartóztatott egy orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat

Vágólapra másolva!
Feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a katonai ügyészség. Arra hivatkoztak, hogy a novemberi tengeri incidens idején a hajó akadályozta az ukrán hadihajók áthaladását a Kercsi-szoroson. A legénységet pár óra elteltével elengedték.
Vágólapra másolva!

Az SZBU bírósági felhatalmazást kért a hajó tárgyi bizonyítékként való lefoglalására.

A szolgálat és a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták.

Izmail ukrán kikötőbe szerdán érkezett a Nika Spirit nevű, orosz zászló alatt haladó hajó, amelyet az EQUASIS nemzetközi informatikai rendszerben az IMO-8895528 szám alapján a Neymaként azonosítottak, s amelyet az orosz hatóságok a Kercsi-szoros elzárására használtak.

Pár óra elteltével a legénységet elengedték.

– jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak.

Korábban a Strana.ua hírporták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon.

November óta még feszültebb a viszony

Az orosz-ukrán tengeri határincidens november 25-én történt az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre. Az orosz parti őrség a Fekete-tengeren tüzet nyitott három, a Kercsi-szoros felé haladó, és a megállási felszólításra nem reagáló kisebb ukrán hadihajóra, majd elfoglalta őket. Az elfogott 24 fős legénység ellen Moszkva tiltott határátlépés címén eljárást indított.
A Fekete-tengert és az Azovi-tengert összekötő szoros közelében történt incidens miatt

az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciókat szabott ki több orosz tisztségviselőre.

A hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróság május végén kihirdetett ítélete szerint Oroszországnak azonnal szabadon kell engednie az elfogott tengerészeket, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót is. Moszkva ezzel szemben továbbra is azt vallja, hogy az általa határsértőként kezelt 24 ukrán állampolgár ügyében orosz bíróság illetékes.

Oroszország nem vett részt a hamburgi perben, mert álláspontja szerint sem beltengerek, sem a kétoldalú tengerhasználati megállapodások, sem pedig a katonai incidensek nem tartoznak a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság hatáskörébe.

Oroszország és Ukrajna között a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta feszült a viszony.