Brexit-párti politikusok törtek előre Boris Johnson új kabinetében

JOHNSON, Boris; MAY, Theresa
London, 2019. július 24. Boris Johnson új brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. elé érkezik, hogy nyilatkozzon 2019. július 24-én. Az elődje, Theresa May lemondott. MTI/AP/Matt Dunham
Vágólapra másolva!
Tegnap késő este Boris Johnson, a konzervatívok újdonsült miniszterelnöke bejelentette kabinetének tagjait, amely azt mutatja, a brit politikában új korszak következhet. A felálló kormányban erősen túlsúlyba kerültek a Brexit-párti politikusok, végigvettük a legfontosabb szereplőket!
Vágólapra másolva!

Kedden a várakozásoknak megfelelően - a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként - Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé. Mint ismert, Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért, és végül nyert vele szemben. Győzelme ezen túlmutatott: mivel jelenleg a konzervatívok a kormány tagjaként a kormányfőt is adják, így a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a szavazás végeredménye Johnsont egyenesen a miniszterelnöki székbe repítette. Szerda délután II. Erzsébet királynő megbízta kormányalakítással a politikust, aki azonnal nekilátott a feladatnak, és radikálisan átalakította kabinetét. Boris Johnson ezt követően, a tegnap esti órákban előállt egy névsorral, amely azt mutatja, a politikus komolyan gondolta, hogy vezetésével Nagy-Britannia október 31-én ki fog lépni az Európai Unióból. Ugyanis végignézve a kabinet tagjait, az látható, hogy túlsúlyba kerültek a Brexit-párti politikusok. A szerda esti bejelentés szerint a kabinetben kulcsszerep hárul

  • Dominic Raab volt Brexit-miniszterre, akit Johnson külügyminiszternek nevezett ki. Raab keményvonalas Brexiter, cseh zsidó gyökerekkel rendelkezik, nevének "győri" eredetére maga utalt korábbi személyes találkozóink egyikén. A politikus "first secretary of state" titulust is kapott, amely lényegében azt jelenti, ő lehet Johnson politika helyettese. Első nyilatkozatában a kabinet legfontosabb feladatának azt jelölte meg, hogy október 31-ig elhagyják az EU-t, lehetőség szerint egy megállapodással.
  • Michael Gove volt agrárminiszterre, akit a Cabinet Office (miniszterelnökség) élére nevezett ki az új miniszterelnök. A politikus egyébként a korábbi Brexit-kampány arca volt.
  • Sajid Javid korábbi belügyminiszterre, aki a most felálló kormány pénzügyminisztere lett. A dolog pikantériája, hogy Javid is elindult Johnson ellen a konzervatív vezetőválasztáson, ennek ellenére utóbbi felemelte őt. Karrierje nem nélkülözi a fordulatokat: korábban maradáspárti volt, aztán a kilépéspártiakhoz csatlakozott.
  • Priti Patel belügyminiszterre, aki a May-kormány nemzetközi fejlesztési minisztere volt. A volt kormányfő azonban szembekerült a keményvonalas Brexit-párti politikussal, és 2017-ben menesztette őt.
  • Ben Wallace eddigi biztonsági államtitkárra, aki a védelmi miniszteri pozíciót töltheti majd be. Érdekes, hogy korábban a maradás mellett kampányolt.
  • Stephen Barclayra, aki marad Brexit-miniszter.
  • Gavin Williamson volt védelmi miniszterre, akiből Johnson oktatási minisztert csinált. Várhatóan fontos szerep vár rá, mivel az új miniszterelnök prioritásának nevezte az egészségügyet.
  • Matt Hancockra, aki továbbra is egészségügyi miniszterként dolgozhat.
  • Amber Ruddra, aki szintén folytathatja munkaügyi miniszterként.
  • Theresa Villiers új agrár/környezetvédelmi miniszterre.
  • Nicky Morgan kulturális miniszterre.
  • Lizz Truss nemzetközi kereskedelmi miniszterre.
  • Andrea Leadsom gazdasági miniszterre.
  • Robert Buckland igazságügyi miniszterre.

A lista egyik legfontosabb üzenete, hogy új korszak következhet a brit politikában, Johnson ugyanis a May-kabinet másfél tucat miniszterét cserélte le. A névsor mellett azonban érdemes megnézni a Johnson-kabinet sztárminisztereinek életútját is.

Dominic Raab külügyminiszter és "első miniszter"

A 45 éves politikusnak cseh gyökerei vannak, zsidó édesapja 1938-ban érkezett az Egyesült Királyságba. A jogász végzettségű Raab Oxfordban és Cambridge-ben végezte tanulmányait, brazil származású feleségével két gyermeket nevelnek. Karrierjét a fokozatosság jellemzi, kitartó és eredményes munkával emelkedett a ranglétrán. 2000-ben a külügyminisztériumban kezdett el dolgozni. Majd Hágában a háborús bűnösök bíróság elé állításán munkálkodott, de foglalkozott az arab-izraeli konfliktussal, az EU-val és Gibraltárral is. 2010-ben választották parlamenti képviselővé, 2015 óta pedig kormányzati pozíciókat tölt be. Erősen beleállt a Brexit-népszavazási kampányba,

Raab volt a kilépéspártiak egyik zászlóvivője.

London, 2019. július 25. Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. július 24-én, miután Boris Johnson új miniszterelnök kinevezte külügyminiszternek Jeremy Hunt utódjaként. Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

2018 januárjától lakásügyi államtitkár volt egészen David Davis tavaly júliusi lemondásáig, ami után Brexit-miniszter lett. 2018 novemberében azonban lemondott posztjáról, mivel szembekerült a volt miniszterelnökkel a Brexit-megállapodás kérdésében. A konzervatívok vezetőválasztásán

Raabot tartották a legradikálisabb Brexit-párti jelöltként,

aki miután kiszavazták, Boris Johnson mellé állt. A kormányfő meghálálta a támogatást, és a külügyminiszterség mellett őt tette meg a "First Secretary of State-nek." Ezzel Raab első helyen áll a miniszterek között, így többek között ő fogja helyettesíteni Johnsont az Alsóházban.

Michael Gove "miniszterelnökséget vezető miniszter"

Az 1967-es születésű politikust négy hónapos korában fogadták örökbe, ami után Oxfordban tanult. Karrierjét a The Times újságírójaként kezdte, aminek az egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, hogy a brit médiában ő készítette az első Trump-interjút. Erős kacskaringók övezték pályafutását, amíg megállapodott a konzervatívoknál: 1983-ban a Munkáspárthoz csatlakozott, majd egyetemi éveire Tory-vá vált. Gove 2005 óta parlamenti képviselő, 2017 óta tölti be az agrár és környezetvédelmi miniszteri pozíciót. Ezt megelőzően David Cameron kormányában igazságügyi (2015-2016) és oktatási miniszter (2010-2014) volt. Ezért is volt érdekes, hogy Boris Johnson mellett

Gove volt a Brexit-kampány egyik fő arca.

Állítólag emiatt Cameron annyira megharagudott rá, hogy azóta sem beszélnek.

Michael Gove Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

2016-ban és 2019-ben is elindult a konzervatívok pártvezetői székéért, azonban egyszer sem járt sikerrel, mindkét alkalommal a harmadik helyen végzett. Apró kis mozzanat a brit politika sötétebbik oldaláról:

három éve éppen Johnson kampányfőnökeként hagyta cserben párttársát és indult el ellene,

amelyet sokan árulásnak tartottak, és amellyel kiütötte a nyeregből egykori protezsáltját, amit többen árulásnak tartottak. A szociálisan liberálisnak tartott, euroszkeptikus, és külpolitikai téren neokonzervatívnak besorolt politikus fogja vezetni a Cabinet Office-t (miniszterelnökséget).

Sajid Javid pénzügyminiszter

Az 50 éves politikus pakisztáni szülők gyermeke, édesapja buszvezető volt. Javid az első muszlim származású politikus, aki a hagyományosan jelentősnek tekintett tárcák egyikét vezeti. Az University of Exeterbe járt egyetemre, ahol közgazdasági és politikatudományi diplomát szerzett, itt csatlakozott a Konzervatív Párthoz is. 2010-ben került be az Alsóházba, majd a Pénzügyminisztérium államtitkára lett. 2014-2015 között a kultúráért, médiáért és sportért felelős államtitkár, majd 2015-2016 között üzleti és innovációs államtitkár volt. Mindenképpen érdekes, hogy

euroszkeptikus nézetei ellenére a bennmaradás mellett kampányolt a népszavazás során,

majd nem sokkal később megváltoztatva álláspontját kijelentette, szíve szerint inkább a Brexit mellett állna. Három évvel ezelőtt May a lakhatásért, helyi önkormányzatokért és közösségekért felelős államtitkárrá nevezte ki. Pályafutásának ebben az időszakában jegyezte a kormány Zöld Könyvét az integrációról, amelyben többek között a szegregáció visszaszorítását és az angol nyelvtanulás támogatását tűzte ki célul. 2018 áprilisában komolyat lépett előre karrierjében, hiszen belügyminiszternek nevezték ki.

London, 2019. július 25. Sajid Javid új brit pénzügyminiszter kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2019. július 25-én, egy nappal az után, hogy Boris Johnson új miniszterelnök kinevezte Philip Hammond utódjaként Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores

A pártvezetői kampányban sokáig az egyik legesélyesebb jelöltként tartották számon a szabadpiac- és szabadkereskedelem-párti politikust a sajtóban, végül kiszavazták, és beállt Boris Johnson mögé. Tavaly októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tárgyalt vele.

Priti Patel belügyminiszter

A 47 éves, brit-indiai családba születő politikus az Essexi Egyetemen tanult politikatudományt, ahol Margaret Thatcher miniszterelnök lett a példaképe. Az 1990-es években az EU-ból való kilépést szorgalmazó Referendum Party sajtóirodáját vezette, majd 1997-ben csatlakozott a Konzervatív Párthoz, ahol William Hague pártvezető és későbbi külügyminiszter egyik sajtómunkatársaként alkalmazták. 2000-től a Weber Shandwick PR társaságnál dolgozott, többek között a British American Tobacco (BAT) számára. A melegházasságot elutasító, szociális konzervatívnak tartott Patel 2005-ben indult először a parlamenti választásokon, azonban a Labour jelöltje legyőzte őt, öt évvel később azonban már mandátumot szerzett.

A Brexit-népszavazás során a kilépés mellett kampányolt,

mivel álláspontja szerint az Európai Unió nem demokratikus, és túlságosan beavatkozik az állampolgárok mindennapi életébe.

London, 2019. július 25. Priti Patel új brit belügyminiszter kabinetülésre érkezik a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be 2019. július 25-én, egy nappal az után, hogy Boris Johnson új miniszterelnök kinevezte Sajid Javid utódjaként Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

2016-ban May nemzetközi fejlesztési miniszternek nevezte ki, amiben volt egy kanyar: Patel pár évvel korábban még úgy nyilatkozott, hogy az egész minisztériumot fel kéne számolni. 2017 novemberében lemondott posztjáról, mivel augusztusban a Külügyminisztérium és a Downing Street 10 tudta nélkül tárgyalt Izraelben Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Bár Patel hangsúlyozta, hogy Boris Johnson akkori külügyminiszter tudott az útról, lemondásra kényszerült. Bukása után a hard Brexit-pártiak egyik oszlopos képviselője lett. Visszatérően kritizálta a May-kormányt, amiért nem tárgyalt keményebben az Unióval.