Lemondott Puerto Rico kormányzója

GettyImageRank3 People USA Washington DC One Person Voting Photography TV Channel Politics and Government PersonalityComplete Capitol Ricardo Rosselló Horizontal POLITICS GOVERNMENT PORTRAIT HOUSE DEMOCRACY (FILES) In this file photo taken on December 20,
Ricardo Rossello
Vágólapra másolva!
Benyújtotta lemondását szerdán éjjel Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója, akinek távozását hetek óta tízezreket megmozgató tüntetéseken követelték. Lemondásának határidejét augusztus 2-ában jelölte meg.
Vágólapra másolva!

A gazdasági csőd szélén álló szigeten az elégedetlenség oka a korrupció, valamint a kormányzó és munkatársai közötti kiszivárgott sértő üzenetek sora.

Ricardo Rossello Forrás: 2017 Getty Images/Alex Wong

Rossello vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, és az egyik közösségi oldalon közzétett videoüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt. Akkor még azt jelentette be, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is.

Hétfőn a sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo azonnali lemondásra szólította fel őt.

A tiltakozás július 13-án kezdődött, amikor nyilvánosságra kerültek a Rossello és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben homofób megjegyzések is szerepeltek, köztük Puerto Rico sztárja, Ricky Martin énekes szexualitásáról. Az üzenetek azonban "csak" hozzájárultak a szigeten uralkodó feszültség robbanásához. A helybéliek elsősorban a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet "kezelésével", illetve az eluralkodott korrupcióval elégedetlenek.

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból.

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágában fekszik, az Egyesült Államok társult állama. A washingtoni szövetségi kongresszusba megválasztott képviselőjének nincs szavazati joga.