Az ENSZ a szíriai polgári célpontok elleni támadások leállítását követeli

Vágólapra másolva!
A Szíria észak-nyugati részén zajló, polgári célpontok elleni támadások leállítását követelte az ENSZ kedden, egy nappal azután, hogy legalább 66 civil halt meg az elmúlt közel három hónap egyik legvéresebb bombázásában és annak tüzérségi megtorlásában.
Vágólapra másolva!

António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője, Farhan Haq azt mondta, a világszervezet felszólítja a szembenálló feleket, hogy vessenek véget Szíriában a civilek és polgári objektumok elleni támadásoknak, valamint biztosítsák a segélyszállítmányok eljuttatását a harcok sújtotta térségekbe.
Haq közlése szerint a hétfői támadások után Mark Cutts, a szíriai válság segélyezési műveleteinek helyettes regionális koordinátora aggodalmát fejezte ki a civil áldozatok számának Idlíb térségében tapasztalt megugrása miatt.

A hétfői támadások legsúlyosabbikában, amely Maarrat-en-Numán város egyik piacát és a vele szomszédos lakónegyedet érte, legalább 39 ember halt meg és mintegy százan megsebesültek - mondta Haq, hozzátéve, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan tovább nő még a mentési munkálatok előrehaladtával.

A légi és tüzérségi támadások egész sorát magában foglaló kölcsönös támadásokban összesen legalább 66-an haltak meg a térségben, a sebesültek száma pedig meghaladta a százat is - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

A szíriai polgárháború fejleményeiről 2011 óta rendszeresen beszámoló emigráns csoport, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint hétfő reggel több orosz légicsapás érte Maarrat-en-Numánt. Az orosz védelmi tárca azonban "álhírnek" nevezte az erről szóló jelentéseket, leszögezve, hogy az orosz légierő semmilyen bevetést nem hajtott végre Szíria érintett részében.

A térségben zajló harcoknak április vége óta több mint 400 civil esett már áldozatul - mondta Haq, emlékeztetve a háborúban szemben álló feleket és az őket befolyásoló hatalmakat a civil lakosság védelmének a nemzetközi jogban foglalt kötelességére. Emellett szorgalmazta, hogy a felek tartsák tiszteletben az Oroszország és Törökország által 2018 szeptemberében kötött megállapodást, amely a térségben demilitarizált övezetek létrehozását írta elő.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban. Az OSDH szerint azóta több mint 650 civil vesztette életét légicsapásaikban. Mintegy 330 ezer ember menekült el az ENSZ szerint, amely humanitárius katasztrófától tart.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet ellenőrzi.