Michel Barnier várakozással tekint a Boris Johnsonnal való közös munka elébe

summit politics diplomacy Horizontal EU Brexit chief negociator Michel Barnier speaks as he delivers a press conference at the European Council in Brussels on November 15, 2018. - EU President Donald Tusk on November 15,2018 confirmed the bloc would hold
Michel Barnier
Vágólapra másolva!
Michel Barnier európai uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán kijelentette, hogy várakozással tekint a Boris Johnson új brit kormányfővel folytatandó közös munka elébe, ugyanakkor ismét leszögezte, hogy nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés.
Vágólapra másolva!

A politikus kijelentette, hogy

- mondta Barnier, hozzáfűzve, hogy a következő hetekben és hónapokban konstruktív egyeztetést kívánnak folytatni a megállapodás ratifikációjának megkönnyítése érdekében.

Michel Barnier Forrás: AFP/John Thys

Barnier kiemelte azt is, hogy

az Európai Unió el akarja kerülni az egyezmény nélküli kiválást, de felkészült minden eshetőségre.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol a szerda délután hivatalba lépő új brit miniszterelnökről, a főtárgyaló azt válaszolta, hogy noha mindössze egyszer találkozott vele, okos embernek tartja.

Szerdai ülését követően az Európai Parlament Brexit-ügyi csoportja is aláhúzta, hogy semmiképp nem tárgyalható újra a már elfogadott kiválási szerződés, csak az a politikai nyilatkozat, amelyet mellé csatoltak.

Mint rámutattak, a korábban tervezettnél szorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer feleslegessé tenné a legfőbb vitás kérdésnek tartott ír-északír tartalékmegoldást, amelyet Johnson elfogadhatatlannak, az EU azonban a jelenlegi feltételek mellett elengedhetetlennek tart.

A csoport gratulált Boris Johnsonnak, bár egyúttal figyelmeztetett, hogy

az egykori külügyminiszter közelmúltbeli nyilatkozatai jelentősen megnövelték a "kemény Brexit" esélyét,

ami mindkét fél számára nagyon káros lenne gazdaságilag.