Matteo Salvini: Franciaország kudarca volt a párizsi migrációs találkozó

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Budapest, 2019. május 2. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követően Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem sikerült áttörést elérni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztásáról a párizsi informális miniszteri találkozón hétfőn. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közleményében Franciaország kudarcának nevezte a találkozót.
Vágólapra másolva!

Matteo Salvini szerint a Párizsban tartott migrációs találkozó formájában és tartalmában is elhibázott volt. Az olasz belügyminiszter úgy vélte, a megbeszélést megfelelő előkészület nélkül hívták össze és teljesen szokatlanul, mivel az unió tagállamait közösen érintő találkozót a francia fővárosban rendezték meg, miközben jelenleg Finnország az EU soros elnöke.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Matteo Salvini összegzése szerint a párizsi találkozón ismételten azt akarták, hogy Olaszország továbbra is Európa menekülttábora legyen.

- mondta Salvini.

A Liga vezetője megismételte azt, amit már az uniós belügyminiszterek csütörtöki helsinki informális találkozóján is elmondott, valamint a francia belügyminiszter Cristophe Castanernek is megírt levélben:

„Ha Macron migránsokról akar tárgyalni, jöjjön Rómába" - mondta Matteo Salvini.

Nem sikerült eredményt elérni

„Úgy gondolom, nem értük még el a célunkat, de jóval előrébb jutottunk annál, ahol korábban voltunk" - mondta Heiko Maas német külügyminiszter.

Azt is mondta, a Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük. Szerinte a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére.

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett

Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszerre is szükség van, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.

A nap folyamán Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet vezetője bejelentette: újraindítják a tengeri mentést.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei egyébként csütörtöki helsinki informális találkozójukon sem tudtak megállapodásra jutni a kérdésben.

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba került, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből.