Kánikulától szenvednek egész Nyugat-Európában, Párizsban megdőlhet a melegrekord

napozás, nő, tengerpart, fogyás
http://www.dreamstime.com/stock-images-suntan-woman-getting-bikini-sun-tan-beach-lying-down-relaxing-caribbean-summer-vacation-travel-destination-sexy-asian-image67161274
Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában csütörtökön tetőzik a kánikula. Franciaországba újabb erős hőhullám érkezett délnyugati irányból; egy hónapon belül ez a második hőhullám, és előrejelzések szerint megdőlhet a melegrekord Párizsban. Magyarországon egész héten 30 fok körül alakulnak a hőmérsékleti maximumok.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán azt írta, a következő három-négy napban Spanyolország mellett Franciaországban, a Benelux államokban, valamint Németország nyugati felén is 35 Celsius-fok fölé,

egyes tájakon 40 fok körülire melegszik a levegő.

Emellett szokatlanul meleg lehet Anglia délkeleti részén is, például Londonban.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn a felhősebb északnyugati, északi vidékeken 13, 22, másutt általában 24, 33 fok között alakul. A legmelegebb a Pireneusi-félszigeten van, ahol a délutáni órákra többfelé 35, 40 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Illusztráció Forrás: Dreamstime

A hőség az említett országok nagy részén várhatóan csütörtökön tetőzik majd, utána nyugat felől markáns hidegfront érkezik zivatarok kíséretében, és egyes területeken akár 15 fokot is hűlhet a levegő két nap alatt.

Párizsban megdőlhet a melegrekord

„Összességében ez a kánikula kevésbé intenzív, mint a júniusi. Nem lesznek a napi felmelegedésnek 45-46 fokos tetőpontjai, de az északi országrészt ezúttal jobban fogja érinteni (mint júniusban)" - közölte a francia meteorológiai szolgálat, amely hétfőn reggel 21 déli megyére - az ország ötödére - adott ki hőségriasztást.

A többi megyét keddre éri el a hőhullám, és az előrejelzések szerint

szerdán és csütörtökön megdőlhetnek a melegrekordok az ország északi részén,

így Párizsban is, ahol 1947. július 28-án 40,4 fokot mértek. Csütörtökre viszont 42 fokot jelez előre a Météo France.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ekaterinapokrovsky.com/Ekaterina Pokrovsky

A kánikula várhatóan csak Bretagne északi részét fogja megkímélni.

Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban. Az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is:

június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban.

Agnes Buzyn egészségügyi miniszter közleményben kérte a rádiókat és televíziókat, hogy hétfőtől kezdve folyamatosan sugározzák az elővigyázatossági intézkedésekről és tanácsokról szóló felvételeket.

Az előrejelzések szerint péntekig kell várni a Nyugatról viharokkal érkező felfrissülésre, illetve arra, hogy a hőmérséklet az egész országban 30 fok közelébe csökkenjen.

Magyarországon is napokig tart még a kánikula

Éjszaka eleinte változóan felhős idő lesz, de a hajnali órákban északon, északkeleten megvastagszik a felhőzet, főként északkeleten néhol zápor kialakulhat.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Kedden északkeleten, északon eleinte felhős lesz az ég, majd

a déli óráktól fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet,

helyenként zápor lehet. Máshol a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél napközben megélénkül, holnap több helyen meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 26 és 32 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lesz.