43 fokos kánikulától szenvednek Amerikában

2019.07.21. 22:31

Hőhullámtól szenved az Egyesült Államok keleti partvidéke, több helyen a 40-43 Celsius fokot is meghaladja a hőmérséklet.

A CBS televízió jelentése szerint a Dél-Karolinától az északi Maine államig terjedő és mintegy

150 millió embert érintő kánikula hat ember halálát követelte: négyen haltak meg Maryland államban, egy ember halt meg Arizonában, egy ember pedig Arkansasban.

New Hampshire-ben hegymászókat kellett menteni, mert rosszul lettek a melegtől.

Az országos meteorológia szolgálat hőségriadót adott ki Texastól az Ohio-völgyig és a Nagy Tavak vidékétől az Egyesült Államok keleti partvidékéig.

Bostonban, New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban a 40 Celsius fokot is elérte, sőt meghaladta a hőmérséklet,

de Washingtonban a magas páratartalom miatt ennél is melegebbnek érezték a levegőt az emberek. A városvezetők mindenütt arra intettek, hogy a szokásosnál több folyadékot kell fogyasztani, New Yorkban mintegy 500 olyan helyiséget nyitottak, ahol a melegtől szenvedők hűsölhettek és ingyen vízhez juthattak. New Yorkban lefújták a Central Parkba tervezett triatlon-versenyt.

Washingtonban Muriel Bowser polgármester elrendelte a városi uszodák és a parkok nyitva tartását késő estig. Bostonban a helybéliek ingyen használhatják a városi uszodákat.

Az északkeleti - és általában hűvösebb éghajlatú - Vermont és New Hampshire államokban szintén hűsölésre alkalmas központokat nyitottak.

Dél-Dakotában és Kansas állam déli vidékén több helyen megolvadt az aszfalt, utakat kellett lezárni.

Wisconsin állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett.

Több amerikai lap is jelentette, hogy New Jersey államban

a Navesink folyó feletti felvonóhidat le kellett zárni, mert a hőség kitágította a fémet, és emiatt a szerkezet elakadt.

A massachusettsi Braintree városka rendőrsége a Facebook-oldalán humoros közleményben kérte a bűnözőket, hogy a hőség miatt minden bűncselekményt halasszanak hétfőre.

A meteorológusok előrejelzései szerint előreláthatóan kedden már hideg légtömegek érkeznek Kanada felől.