V4NA: Hamis diagnózisokkal úszták meg a kitoloncolást migránsok

migration immigration refugee Horizontal
Recenttly arrived refugees sleep outside at a makeshift tent camp near the overcrowded hotspot on the Greek eastern Aegean islands of Samos on October 13, 2017. More than 3,000 people on Samos are crammed into facilities designed to hold 700. Some 200 people, including families with children, are sleeping in tents in the woods due to a lack of space in the camp. Nearly 5,000 refugees, mostly Syrian or Iraqi families, crossed from Turkey to Greece in September - a quarter of all arrivals this year, UNHCR data shows. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
Vágólapra másolva!
Összesen hat orvost és két asszisztenst vettek őrizetbe a görög Számosz szigetén működő migránstáborban pénteken. Az egészségügyi személyzet tagjai a vád szerint hamis diagnózisokat árultak 300-500 eurós összegekért a bevándorlóknak, hogy elkerüljék a kitoloncolást. Ezekkel az orvosi papírokkal Számoszon maradhattak a migránsok, vagy tovább utazhattak a kontinensre, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Egy orvost, két asszisztenst és egy tolmácsot vettek őrizetbe egy görögországi migránstáborban. A vád szerint

hamis diagnózist állítottak föl nem létező betegségekről, hogy megkíméljék a migránsokat a kiutasítástól.

A feltételezések szerint a bűncselekmény Számoszon történt, az öt görög sziget egyikén, ahol a menedékkérők mozgása egyelőre korlátozott.

Migránsok Számosz szigetén (illusztráció) Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A vádlottakat csalással, vesztegetéssel, kötelességszegéssel és bűnszervezetben való részvétellel vádolják. Az egészségügyi személyzet tagjai állítólag 300-500 eurót kértek az orvosi feljegyzésekért,

amelyekkel a migránsok kórházi vizsgálatok céljából Görögországon belül utazhattak, vagy legálisan Számoszon maradhattak. Öt másik orvost és egy bevándorlót is őrizetbe vettek hasonló indokkal.