Bomba robbant a kabuli egyetemnél, sokan meghaltak

unrest Horizontal
Afghans security personnel investigate at the site of a bomb explosion in front of Kanul University in Kabul on July 19, 2019. - At least four people have been killed and several wounded after a bomb detonated near a university in Kabul on july 19, officials said, the latest violence to hit the war-torn Afghan capital. (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant péntek reggel a kabuli egyetem egyik bejáratánál, a merényletben legkevesebb hat ember meghalt és további 27 megsebesült - jelentették helyi rendőrségi és egészségügyi források.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: a sebesültek között diákok is vannak, az egyetem néhány hallgatója ugyanis

épp vizsgára igyekezett a robbanás bekövetkeztekor.

A sebesülteket kórházba szállították.

A kabuli rendőrség szóvivője közölte: egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadást egy öngyilkos merénylő hajtotta-e végre, vagy távolból hozták működésbe a robbanószerkezetet. A szóvivő hozzátette, hogy a rendőrség hatástalanított egy második pokolgépet, amelyet a detonáció helyszínéhez közel helyeztek el.

A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára.

Mind a kormányellenes tálib mozgalom, mind az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya gyakran hajt végre robbantásokat az afgán fővárosban. A támadások elsősorban az afgán biztonsági erők tagjai, kormánytisztviselők és az országban kisebbségnek számító síita muszlimok ellen irányulnak.

A tálibok szóvivője, Zabihulláh Mudzsáhíd közölte: nem tud arról, hogy közük lenne a pénteki merénylethez.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi továbbá, hogy az utóbbi hónapokban a kabuli egyetem legalább két oktatóját vették őrizetbe amiatt, hogy feltételezhetően kapcsolatban álltak az Iszlám Állam afganisztáni szárnyával.