Gyújtogatás egy japán anime stúdióban, legalább 33 ember meghalt

2019.07.18. 08:16

Szándékos gyújtogatás történt csütörtök hajnalban Kyotóban, egy férfi betört a helyi anime stúdióba, gyúlékony folyadékot öntött szét, és lángra lobbantotta azt. A tűzben az eddigi adatok szerint harminchárman haltak meg. 

Kórházba harminchat embert szállítottak, közülük tíznek válságos az állapota válságos. Eltűnt személyekről nem tudnak. A korábbi jelentések 30 halálos áldozatról szóltak.

A tűzoltóság közlése szerint a legtöbb áldozatot a háromszintes épület legfelső emeletén találták.

Beszámolók szerint a japán stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították.

A hatóságok értesülése szerint a tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta.

Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót.

A csatorna értesülései szerint az elkövető egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: "Haljatok meg!". A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban.

Sajtóértesülések szerint a gyanúsított nem a filmstúdióban dolgozott, a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mi lehetett tettének indítéka. Egy japán televíziós csatornának nyilatkozó szemtanú elmondta: a férfi dühösen panaszkodott valami miatt, amit elloptak tőle.

A helyszínen több kést is találtak.

Abe Sindzo japán miniszterelnök csütörtöki mikroblog-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a gyújtogatást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

Az áldozatok többsége a Kyoto Animation nevű filmstúdió munkatársa volt. A céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik a nevéhez.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy az utóbbi csaknem két évtizedben ez volt a legsúlyosabb tűzeset Japánban, ahol 2001-ben 44 ember lelte halálát egy tokiói tűzben.