Gyújtogatás egy japán anime stúdióban, legalább 33 ember meghalt

Arson of Animation Company in Kyoto, Japan Incendiarism ARSON incendiary fire
An aerial photo shows the fire site burning with fire in Kyoto on July 18, 2019. On the morning of 18th, a fire occurred with an explosion sound at a studio of an animation production company “Kyoto Animation” in Fushimi Ward, Kyoto City, and 38 people were injured, and about 10 of them were heavy unconscious people, and some of them died. The police have gotten hold of 41-year-old man and investigated on suspicion of an arson that the man scattered like gasoline. Kyoto Animation produced poplar animations such as “K-On!”, “The Melancholy of Haruhi Suzumiya” and” Sound! Euphonium”. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Szándékos gyújtogatás történt csütörtök hajnalban Kyotóban, egy férfi betört a helyi anime stúdióba, gyúlékony folyadékot öntött szét, és lángra lobbantotta azt. A tűzben az eddigi adatok szerint harminchárman haltak meg. 
Vágólapra másolva!

Kórházba harminchat embert szállítottak, közülük tíznek válságos az állapota válságos. Eltűnt személyekről nem tudnak. A korábbi jelentések 30 halálos áldozatról szóltak.

A tűzoltóság közlése szerint a legtöbb áldozatot a háromszintes épület legfelső emeletén találták.

Beszámolók szerint a japán stúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzben az elkövető is megsérült, őt szintén kórházba szállították.

A hatóságok értesülése szerint a

tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak,

ám legtöbbjüknek sikerült kimenekülnie. Hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy az épületből robbanásokat hallottak. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta.

Az NHK japán televíziós csatorna több felvételt közölt a helyszínről, ezeken sűrű füst veszi körbe a stúdiót.

A csatorna értesülései szerint az elkövető

egy 41 éves férfi volt, aki tette elkövetésekor azt kiabálta: "Haljatok meg!".

A hírt hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, a rendőrség részéről csak azt közölték, hogy a gyújtogató jelenleg nincs kihallgatható állapotban.

Sajtóértesülések szerint a gyanúsított nem a filmstúdióban dolgozott, a rendőrség egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mi lehetett tettének indítéka. Egy japán televíziós csatornának nyilatkozó szemtanú elmondta: a férfi dühösen panaszkodott valami miatt, amit elloptak tőle.

A helyszínen több kést is találtak.

Abe Sindzo japán miniszterelnök csütörtöki mikroblog-bejegyzésében szörnyűségnek nevezte a gyújtogatást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

Az áldozatok többsége a Kyoto Animation nevű filmstúdió munkatársa volt. A céget 1981-ben alapították, és számos, a fiatalok körében népszerű animációs film fűződik a nevéhez.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy az utóbbi csaknem két évtizedben ez volt a legsúlyosabb tűzeset Japánban, ahol 2001-ben 44 ember lelte halálát egy tokiói tűzben.