Saját amputált lábát ismerte fel egy férfi a cigarettásdobozon

2019.07.18. 14:38

Tudta nélkül került fel elrettentő illusztrációként a cigarettásdobozra egy albán férfi amputált lába. A férfi megdöbbenve ismerte fel a saját végtagját, ügyvédjével magyarázatot várnak - írja a BBC. 

A "dohányzás elzárja az artériákat" szólt az elrettentő üzenet, amihez az amputált láb volt az illusztráció.

A 60 éves albán származású férfi a hegekből és az égési sérülésekről felimerte a saját csonkolt lábát, ahogy utóbb a családtagjai is.

A franciországi Metzben élő férfi végtagjáról akkor készült fotó, amikor az orvosok azt véleményezték, milyen protézis kerüljön a férfi lábára. 

Emellett a lábát nem is a dohányzás miatt vesztette el, hanem egy támadás során sérült meg annyira, hogy csonkolni kellett a végtagot, de ez az eset is Albániában történt, 1997-ben.

A férfi ügyvédje azt mondta, az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben, mert mint mondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európai Unióban valakinek a hozzájárulása nélkül közöljenek fotót egy cigarettásdobozon. Az ügyvédje szerint ügyfele méltósága is sérült a fotó közlésével, és megkeresik a kórházat is, magyarázatot várva arra, hogyan kerülhetett ki az ügyfele lábáról készült fotó.

Normális esetben  egy adatbázisból dolgoznak a gyártók, ahol minden érintett hozzájárulását adta a róla készült fotó közléséhez. Ezt az adatbázist az Európai Bizottság hagyja jóvá.