Több mint száz migránst találtak egy kamionban Mexikóban

2019.07.18. 06:48

Mexikó északi részén állították meg azt a kamiont, amelyben 112 migráns próbált meg az Egyesült Államokba szökni. A hatóságok naponta akár több száz migránst is feltartóztatnak és kitoloncolnak, még mielőtt elérnék az amerikai-mexikói határt. Idén júniusban az ország szigorított a határvédelmi rendszerén, az Egyesült Államok ugyanis kijelentette: megemelik a mexikói termékek vámköltségeit, ha nem szabályozzák a migrációt.

A szövetségi rendőrség emberei a 78 felnőttet és 34 fiatalt szállító kamiont a Monterrey és Reynosa városok közötti útvonalon állították meg. A Hondurasból, Guatemalából, El Salvadorból és Nicaraguából érkezett migránsokat az INM közelben lévő irodáiba vitték, hogy tisztázzák "migrációs státusukat".

A mexikói hatóságok nap mint nap hírt adnak arról, hogy nagyszabású ellenőrzések keretében migránsokat tartóztatnak le és toloncolnak ki. Mindezt az Egyesült Államokkal kötött egyezmény keretében teszik, amelynek értelmében a mexikói rendfenntartó erők és a katonaság különböző egységei (a Nemzeti Gárda, a szövetségi rendőrség, a katonaság) jelenleg már csaknem 22 ezer tagja segíti a bevándorlási hivatal munkáját a határokon. Így mintegy 15 ezer rendőrt és katonát küldött az Egyesült Államokkal közös határához, a déli határhoz irányított rendőrök és katonák száma pedig csaknem eléri a hétezret. Ez utóbbi szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

Migránsok próbálnak átjutni az Egyesült Államokba a mexikói-amerikai határkerítésen a Chihuahua mexikói állambeli Ciudad JuarezbenForrás: MTI/EPA-EFE/David Peinado

A mexikói külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy a papírok nélkül az ország területére lépett migránsok száma júniusban jelentősen csökkent, vagyis az előző hónapban regisztrált 144 ezerhez képest csak 100 ezer volt. Az EFE hírügynökség ugyanakkor a bevándorlási hivatal adataira hivatkozva közölte, hogy 32,7 százalékkal, 16 507-ről 21 912-re nőtt azoknak a száma, akiket a mexikói hatóságok visszatoloncoltak származási országukba.

Mexikó és az Egyesült Államok által június 7-én kötött megállapodás elejét vette annak, hogy Washington június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.