V4NA: Görögországban a migránscsempészetnek is főszezonja van

2019.07.18. 12:31

Több mint egy évig tartó megfigyelés után csapott le a görög rendőrség egy hattagú migránscsempész bandára, amely Kos szigetéről reptette az illegális bevándorlókat Európa belseje felé. A bűnözők munkájában egy egyenruhás rendőr is részt vett, aki a reptéri becsekkolást könnyítette meg a migránsok számára – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Kos szigetének kicsiny repterén ezrével nyüzsögnek a nyári főidényben a turisták, a migránscsempész banda valószínűleg ezt próbálta saját előnyére fordítani.

Az illegális bevándorlókat kompon szállították Athénból és fejenként 4000 és 6000 euró közötti összegért juttatták fel őket a kontinentális Európa felé tartó járatokra.

Migránsok Görögországban. A kép illusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A migránsok azt az utasítást kapták, hogy öltözzenek úgy mintha turisták lennének, a nőknek még sminket is viselniük kellett.

Az nem ismeretes, hogy összesen hány illegális bevándorló jutott el így Európa felé. Görögországban jelenleg 80 ezer olyan migráns él, akiknek tisztázatlan a tartózkodási státusa.

A német szövetségi rendőrség továbbra is ott tartja embereit a görög reptereken, Athénban naponta fognak el olyan bevándorlókat, akik hamis útlevéllel próbálják elhagyni az országot.

A görög főváros bizonyos negyedeiben az útlevél-hamisító üzemek teljes kihasználtsággal működnek, a zsebmetszők célkeresztjében nyáron a turisták személyi igazolványai és útlevelei állnak, hiszen ezek fontos nyersanyagai a hamisításnak.