Bűnösnek találták a Londonban emberek közé hajtó szudáni migránst

2019.07.18. 12:10

Tavaly az Origo is több cikkben beszámolt arról az esetről, amikor a 30 éves szudáni migráns, Salih Khater emberek közé hajtott autójával a londoni parlamentnél. Már akkor terrorcselekmény gyanújával tartóztatták le. A csodával határos módon senki sem halt meg a merényletben, néhányan azonban megsérültek. A szudáni migráns kezdetben nem akart együttműködni a hatóságokkal, majd tagadta, hogy szándékosan követte volna el tettét. A bíróság viszont szerdán bűnösnek találta, és két rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolja, pontos ítéletet később hoznak az ügyben. 

A Szudánban született, de brit állampolgársággal rendelkező bevándorló több éve a szigetországban él. Salih Khater még 2018. augusztus 14-én reggel hajtott Ford Fiestájával járókelők és kerékpárosok közé a londoni parlamentnél, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott két rendőr között. 

A támadásban hárman sérültek meg, közülük két embert kellett kórházba szállítani. 

A bíróság megállapítása szerint Khater vérfürdőt akart rendezni, és csoda, hogy senki sem halt meg az eset során,  ő viszont tagadja a vádat. A videofelvétel azonban eléggé egyértelműnek tűnik:

Khaternek nem sikerült túl kreatív hazugságot kitalálnia, ugyanis azt állította, hogy azért ment Londonba, hogy vízumot szerezzen a szudáni nagykövetségen, de "eltévedt" a Westminster környékén, és pánikba esett - olvasható a BBC oldalán. 

A bíróság azonban kétnapos tanácskozás után sem találta hihetőnek ezt a történetet, és bűnösnek találta a gázolót, pontos ítéletet később hoznak majd az ügyben. 

Alison Morgan ügyész szerint Khater tette bizony előre megfontolt és szándékos volt, általános félelmet keltve. 

Salih KhaterForrás: METROPOLITAN POLICE

 Khater azt mondta a bíróságon, hogy emlékszem, hogy bepánikoltam. Nem volt teljesen irányításom alatt az autó. 

A pontos motivációja még mindig nem ismert, de a hivatalos szervek elleni gázolásos kísérlete is terrorcselekmény elkövetésére utalhat. 

A mobiltelefonján talált bizonyítékok szerint olyan térképeket nézegetett, amelyen a Downing Street 10 (a kormány székhelye) és a parlament látható. Ezt az ügyészek potenciális célpontoknak minősítették. 

Jenny Hopkins az ügyészség részéről úgy fogalmazott, hogy bármi is volt az ok, ez nem baleset volt. Ez egy szándékos kísérlet volt minél több ember megölésére és megnyomorítására. 

Alison Morgan ügyész azt mondta, hogy a vádlott egy ikonikus helyet választott ki, ami nem véletlen. Ez egy nemzeti jelentőségű hely, ahol a közelmúltban több terrortámadást is végrehajtottak. 

Salih Khater 2010-ben kapott menedékjogot Nagy-Britanniában, miután azt állította, hogy hazájában megkínozták.   

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK