Pszichiátriára került az Iránban börtönbe zárt brit-iráni nő

2019.07.17. 11:25

Iránban egy kórház pszichiátriájára szállították át a bebörtönzött brit-iráni állampolgárt, Nazanin Zaghari-Ratcliffe-et - közölte szerdán Londonban a nő családja és a szabadon engedéséért küzdő mozgalom.

A nő férje, Richard Ratcliffe arról számolt be, hogy feleségét a teheráni Evin börtönből az iráni főváros Khomeini imámról elnevezett kórházának pszichiátriai részlegébe helyezték át.

A férfi a BBC 4 világrádió adásában úgy vélekedett, hogy áthelyezése egy esetleges szabadon engedés "előjátéka" lehet. Az aggódó férj azt sem zárta ki azonban, hogy feleségét orvosi ellátás céljából szállították oda.

A Szabadságot Nazaninnek nevű mozgalom bejelentette, hogy a nő apja kedden felkereste a kórházat, majd megerősítette, hogy lányát az iráni Forradalmi Gárda őrzi. Lányát azonban nem láthatta, annak ellenére, hogy több órát várt erre. Azt mondta, nem lehet tudni, hogy milyen kezelést kap és mennyi ideig tartják ott.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe 2016 áprilisában kislányával együtt Iránba utazott családlátogatásra, de amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt évi börtönbüntetésre ítélték. Azóta is a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Zaghari-Ratcliffe a kislányávalForrás: AFP/-

A 40 éves nő brit és iráni állampolgár, de Irán nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét. A brit kormány márciusban úgy döntött, hogy diplomáciai védelmet nyújt Ratcliffe-nek. Így a vele szemben elkövetett összes igazságtalanság gyakorlatilag egyúttal a brit kormánnyal szemben elkövetett igazságtalanság is - jelentették ki akkoriban Londonban.